Beeha Mencari Bloglist Baru

Nisha | 03:55:00 | 12Comments |
*boleh klik banner ya*

Hai semua! Selamat malam ^_^ Aku kembali lagi dengan new entry hehe kali ni aku nak join dan share dengan korang satu segmen bloglist yang dianjurkan oleh blogger kita seorang ni iaitu Beeha. Jadi, jemputlah semua memeriahkan lagi segmen super simple ni ^__^

Nisha tag : blogger aien dan kak feni untuk join segmen ni ♡

Jan Giveaway + BW by lieyzanordin

Nisha | 22:52:00 | 9Comments |
*boleh klik banner ya*

Alang-alang ada masa sikit ni, aku ingat nak join satu contest. ^_^


Hadiah contest kalini sangat menarik so marilah memeriahkan contest daripada https://www.lieyzanordin.com/



Giveaway Tahun Baru 2020 Mamapipiedotcom

Nisha | 00:21:00 | 7Comments |

>klik banner atau sini <


Hai semua! Okey, entry kali ni pendek je iaitu aku nak join satu giveaway yang dianjurkan oleh Blogger Mama. Jadi, jomlah join sekali buat mereka yang masih tak join. B) anyway, kalau ada rezeki terpilih aku nak hadiah no 4. Jadi.. jomlah ramai-ramai join. Jangan baca je tau. Join sekali. Hehe.



p.s. jemputlah baca entry terbaru aku bila ada waktu free nanti hehe : https://hadiahbintangjatuh.blogspot.com/2020/01/penulis-novel-seram-kegemaran-abad-ini.html

JANUARY GIVEAWAY by FHR

Nisha | 00:16:00 | 8Comments |
*klik banner ya* 


Assalammualaikum,Hello, Hai, Annyeonghaseyo, Ni hao ma, Konnichiwa semua.

Disebabkan terlebih rajin,aku decide nak join giveaway yang dianjurkan oleh FHR. Jadi kepada pembaca entry ni, anda semua dijemput untuk join sekali. ^___^




p.s. jemputlah baca entry terbaru aku bila ada waktu free nanti hehe : https://hadiahbintangjatuh.blogspot.com/2020/01/penulis-novel-seram-kegemaran-abad-ini.html

BLOGLIST 2020 BY NASIHATTERMASYHUR

Nisha | 00:11:00 | 4Comments |
Hai semua! This is another segmen  yang aku nak join ^^ Harap korang semua ikut sekali join lah ya? Lagi ramai lagi meriah B)


*sila klik banner kalau nak join*

Okey itu sahaja untuk entry kali ni ^_^



p.s. jemputlah baca entry terbaru aku bila ada waktu free nanti hehe : https://hadiahbintangjatuh.blogspot.com/2020/01/penulis-novel-seram-kegemaran-abad-ini.html

Segmen Bloglisted 2020 by Misya

Nisha | 00:08:00 | 8Comments |
Hello semua! Okey, kalini aku nak join segmen simple pula. Teringat lagi waktu dulu. Best sangat-sangat join segmen bloglist. Sangat menarik konsep dia. Bloglist tu actually sangatlah main peranan. Lagi-lagi untuk memudahkan korang tengok blog kegemaran korang. Korang boleh add terus masuk dalam bloglist. Pengunjung blog pun boleh usha sekali blog pilihan korang *wink*.

Tapi.. sometimes kita nak add masuk kawan blogger kita yang aktif juga ke dalam bloglist. So,antara caranya ialah buat segmen. Yang join tu 99.8% aktif dalam blogging jadi... itulah sebabnya aku join segmen ni. Di samping nak blog walking ehehe.

*sila klik banner untuk join*

Haa jadi... moh ler join kami.. rugi tauu. Nanti dapat blogwalking. :3






p.s. jemputlah baca entry terbaru aku bila ada waktu free nanti hehe : https://hadiahbintangjatuh.blogspot.com/2020/01/penulis-novel-seram-kegemaran-abad-ini.html

Giveaway Bersama Nieyl

Nisha | 00:01:00 | 3Comments |
Assalammualaikum semua! Haaa meh aku join dan tak secara langsung share giveaway terbaru dengan korang lagi hagaga. Lagipun dah berhabuk teruk HBJ ni jadi aku nak join lagi giveaway hehe. Nampaklah berupdate huhu. Untuk giveaway ni, ia dianjurkan oleh Nieyl.

*Korang boleh click di banner untuk join sekali ^_^*

Okey. Itu ja. Jangan lupa join tauu. Lagi ramai lagi best! *wink*

p.s. jemputlah baca entry terbaru aku bila ada waktu free nanti hehe : https://hadiahbintangjatuh.blogspot.com/2020/01/penulis-novel-seram-kegemaran-abad-ini.html

January Giveaway by Awesome Dreamer

Nisha | 23:57:00 | 3Comments |
Assalammualaikum semua.
Harini tiba-tiba teringin nak join Giveaway. Al-maklumlah, dah setahun tak join ehh XD Kali ni aku nak join giveaway yang simple oleh Atiqah

*Sila klik banner ya*

Syarat pun simple so marilah meriahkan giveaway pertama kawan blogger kita sorang ni. Anyway buat pengetahuan korang semua juga, 9 Januari yang lepas merupakan hari lahir penganjur giveaway ni, Atiqah so happy belated birthday ya Atiqah! :D

p.s. jemputlah baca entry terbaru aku bila ada waktu free nanti hehe : https://hadiahbintangjatuh.blogspot.com/2020/01/penulis-novel-seram-kegemaran-abad-ini.html

Penulis novel seram kegemaran abad ini : A.Darwisy

Nisha | 05:47:00 | 10Comments |


Assalammualaikum dan selamat sejahtera semua.

Setelah lama aku menyepi, akhirnya aku kembali! Ecehh haha dramatik betul. XD Apa khabar semua? Semua sihat? Aku rasa gembira sangat bila aku tengok reading list. Alhamdulillah, masih lagi ada kawan-kawan blogger  yang aktif update  blog. Kebanyakkan yang aku kenal dan rapat dulu blog mereka dah krik2. Termasuklah yang sedang menaip ni *eh tibe* hahaha. Er... Tapi betul lah kan? sobbs


Waduhh lama betul aku tak update blog. Asyik update waktu cuti sem je. Huhu. Takpalah, janji berupdate iye dok?



Haa.. kali ni aku nak bercerita dengan korang mengenai penulis seram kegemaran aku. Tajuk blog kali ni memang aku sendiri yang pilih sebab  penulis novel seram ni sangat deserve dengan title ni.  Penulis ni memang dari dulu aku minat karya dia. Karya dia semua tip top.



Penulisnya ialah...



drum roll please...


A.DARWISY !


Jeng3. Haaa ada siapa-siapa kenal penulis ni tak? Kalau tak kenal, mohon lah usha kedai buku harini sebab buku baru A.Darwisy dah keluar iaitu "Bunian".





Aku rate buku bunian ni 5/5 sebab sangat berbaloi untuk dibaca. Hampir dua hari aku cuba habiskan novel karya terbaru penulis ni. Elemen fantasi serta aksi semua memang terbaik bossku. Saspen dia tu memang buat orang tak senang duduk. Kalau boleh nak habis baca secepat yang boleh. Segala perkara yang disebut dalam novel ni pun macam betul je semua. Aku ni pulak siap jatuh cinta dengan seorang watak dalam novel ni iaitu Lang. Ending cerita A.Darwisy macam biasa, memang tak pernah menghampakan. Plot twist dia saya bagi lima bintang! *haa tepokkk XD* Serius aku kata, segala makluk atau creature bak kata orang putih, yang direka oleh penulis sendiri ni semua memang bagi aku ohsem-ohsem belaka. Semua tu macam real dan betul-betul wujud bagi aku. Jadi terbaiklah A.Darwisy *tepuk tangan*



Okey.. done dengan review buku terbaru beliau, ha mariler kite ambil tahu macam mana aku boleh start baca karya-karya A.Darwisy ni.



Aku tak ingat tahun bila start baca novel A.Darwisy. Tapi novel pertama yang aku baca ialah,


Jangan Biar Dia Masuk I  dan II



 




[Cerita ni bakal menjadi filem-- boleh rujuk hashtag #filemjanganbiardiamasuk di instagram]



Novel tu nak dijadikan cerita, ibu aku yang punya. Aku pun time tu memang takda benda nak buat jadi, alang-alang dah ada masa terluang.. aku pun decide untuk membaca... Yup, antara amalan mulia macam kata pepatah yang selalu kita guna waktu SPM dulu ehehe.



Mula-mula baca tu memang agak susah sikit nak faham  gaya penulisan A.Darwisy sebab  gaya penulisan serta penggunaan bahasa beliau ni memang ada gaya tersendiri.(bagi aku) Tapi lama-kelamaan tu terus rasa selesa dan boleh follow apa yang mahu disampaikan oleh penulis.



Akan ada penggunaan bahasa melayu lama kerana ada dua timeline yang berbeza. Iaitu pada waktu sekarang dan waktu zaman dahulu. Waktu zaman dulu tu lah yang paling aku suka baca sebab feeling dia tu memang rasa betul-betul macam kat zaman jepun.



Sejujurnya, aku ingat mustahil untuk aku follow up apabila penulis menyampaikan dua zaman yang berbeza di dalam satu cerita. (plot bergerak secara parallel) Tapi penulis A.Darwisy dah buktikan dekat aku yang itu tak mustahil dengan menghasilkan karya-karya beliau yang sememangnya ohsem. Mula-mula tu ada lah rasa confuse sikit tapi lama-lama tu akan rasa biasa. Haaa jadi korang patut try baca novel A.Darwisy ni. Insya-Allah tak rugi. Dari sudut pandangan aku, banyak benda yang aku dah belajar dari novel-novel beliau.



Selain dari tu, apa yang paling aku suka dengan karya A.Darwisy ni beliau tak pernah miss selitkan doa-doa dan ayat Al Quran yang kita boleh rujuk dan baca. Memang bagus sangat-sangat. Segala apa yang ditulis penulis, aku rasa semua betul ja even aku pasti ada elemen dan unsur fiksyen yang diselitkan. Apatah lagi novel Bunian. Memang terbaik habes. Fresh betul. Sangat-sangat segar dari ladang. *amboi dah macam tagline farm fresh pulak  XD*

Anyway, terdapat lagi novel seram lain karya A.Darwisy iaitu:


  • Jangan biar dia masuk I
  • Jangan biar dia masuk II
  • Projek Seram : Lombong (Tanah rizab jin)
  • Kala senja dia datang
  • Amukan jembalang tanah
  • Ngauman cindaku
  • Projek Seram : Muzium (Kain ibu syaitan)
  • Bunian (yang paling latest)




Haa so, sekali lagi pergilah ajak member ke, ahli keluarga ke, masuk popular kejap takpun MPH atau hasani bookstore. Takpun kedai-kedai buku yang lain. Usha masuk seketika untuk window shopping buku-buku novel terbaru. Dan jangan lupa dapatkan buku bunian ni. Kalau rajin, beli sekali karya lain A.Darwisy. Kalau tanya aku, novel kegemaran aku selain Bunian ialah Amukan Jembalang Tanah. Tapi semua karya penulis best-best belaka jadi dapatkan je semua hehe.


[ Korang boleh follow A.Darwisy di Instagram dan Twitter. ]

Ha... Korang pulak?  pernah baca novel karya A.  Darwisy? Kalau pernah, cer komen sikit pendapat korang mengenai hasil-hasil karya beliau serta apa yang korang suka dengan karya tersebut.

Jadi, itu sahaja daripada aku kali ni. Esok aku dah mula praktikal. Doakan aku ya semua.



Tata titi tutu~

N.
© Copyright 2020 | ALL Right Reserved to Nisha. Design With Love by Nurrul Nisha.