Monday, 20 September 2021

REVIEW BUKU : Hello, My Twin! karya Sharina Elisa (NO SPOILER!)

Monday, September 20, 2021 3 Comments


Assalamualaikum semua,
Dah makan ke tuu hehe. Aku harap semua baik-baik selalu. Alhamdulillah, aku khabar baik kepada yang tertanya-tanya^^ Anyway, cuba korang baca balik tajuk entri kali ni.....

Hehe yup! kita akan review sebuah lagi buku baru!  Iaitu...


Hello, My Twin! karya Sharina Elisa!

Penerbit : BOOKIUT
ISBN : 9789673695560
Bilangan muka surat : 136
Harga : RM10 (SM) | RM12 (SS)

Haaa kalini punya buku, terbitan daripada Bookiut (PTS) tau! Kalau tengok gambar kat atas tu pun korang dah dapat agak kenapa nama penerbit kalini ialah Bookiut. Ya, betul tu! Sebab cover buku depa semua comel2 dan cute belaka! Termasuklah cover buku Hello, My Twin! ni. (kepada yang tak perasan lagi, perkataan Bookiut diambil daripada Book+cute= Buku comel). Aku tengok ja dah fall in love sebab warna tema & ilustrasi gambar yang sangat cantik menawan. Cover untuk karya ni memang aku bagi 100% iaitu A+! *letak emoji mata bintang*

Amboi, bukan kemain lagi bagi markah dan grade bagai!

Eh betul lah, bukan saja je tau nak mention tu sebab jalan cerita Hello, My Twin! ni ada kena mengena dengan markah! Haa menarik kan?

And the best part is, buku ni baru sangat diterbitkan tau korang! Yang minat dengan buku terbitan Bookiut tu, pi cepat dapatkan! WAJIB ditambah ke dalam koleksi korang sebab cerita kalini memang... *chef kiss*

Fuhh, kemain excited aku kalini. Hihi. X) Okay, jom kita mulakan!


  • Hello My, Twin ni cerita pasal apa?

Cerita ni mengisahkan Hana (watak utama) yang menghadapi kesukaran untuk memahami apa yang dia belajar. Tahap sukar dia ni sampai bila baca buku teks memang tak faham langsung!

Masalah tersebut secara langsung effect keputusan peperiksaan Hana. Ya, Hana SENTIASA GAGAL! Setiap mata pelajaran tau! Bukan satu, dua je. SEMUA! Kecuali matapelajaran Matematik. Haa, Hana memang in-love dengan kira-kira ni.

Ditemani dengan kakak kembarnya yang tak seiras iaitu Risya, yang sangatlah berbeza dengan Hana. Risya merupakan antara TOP STUDENT di sekolah manakala Hana di kelas hujung (disebabkan masalah yang dihadapi beliau). Walaupun depa ni kembar, personaliti masing-masing lain.

Nak dijadikan cerita lagi, ramai kat sekolah tak tahu mereka berdua ni adik beradik. Jadi yang kelas depan (kelas kakak dia ni) macam "ehh dah kenapa kau bergaul dengan dia?" dan siap mengutuk lagi. Acah-acah bagus dan terlebih pandai gituw. Ish3. Yup, persekitaran yang sering "memandang rendah" terhadap orang ni banyak berlaku dalam buku ni.

Risya, seorang kakak yang sangat penyayang dan prihatin akan adiknya, terus menerus berusaha untuk membantu adiknya, Hana.

Mampukah Hana berjaya lulus peperiksaannya? Atau tiada lagi harapan baginya? Jeng jeng jeng...

Ha, kalau nak tahu apa yang berlaku, cepat dapatkan sekarang di :


Versi EBOOK : >E-SENTRAL<  >GOOGLE PLAYBOOK

Selesai dengan sinopsis, jom kita pergi ke sebab kenapa korang kena beli buku ni  <3


Apa yang best pasal buku ni?

  • Bacaan ringan
Yang nak baca cepat habis tu ha korang boleh dapatkan buku ni. Aku dapat habiskan dalam masa sehari je hehe. Oh ya, lupa nak share. Buku terbitan Bookiut semua novela tau, iaitu karya yang lebih pendek berbanding novel (fiskyen) biasa.

  • Cara penyampaian penulis yang... *chef kiss*
Ini karya pertama penulis Sharina Elisa aku baca dan aaaa! Suka sangat dengan gaya penulisan beliau! Sangat simple dan tak terlalu formal. Serius lepasni rasa nak beli karya beliau yang lain!

  • Jalan cerita yang fresh!  *chef kiss lagi sekali*
Ingat lagi tak watak utama ni ialah Hana? Ha, dalam cerita ni bukan dia seorang sahaja tau yang menghadapi konflik. Watak lain pun ada tau! Sebelum ni aku pernah baca karya Bookiut yang lain dan kat situ penulis lebih tumpu pada watak utama. Kalau nak tahu apa yang berlaku kat watak lain tu haa cepat beli hokeyy ((;


  • Ada beberapa ilustrasi di dalam!
Haa kalau dah ada lukisan ni memang tak boring sangat nak baca, kann?  Ha meh aku belanja sikit. Tapi tak HD sangat lah ya. Hehe

  • Penuh dengan motivasi
Banyak aku jumpa kata-kata nasihat atau motivasi yang deep. Sampai tanda dengan label tag. Bagi aku, buku ni sangat sesuai untuk:
  • Adik-adik yang masih bersekolah menengah,
  • Warga pendidik,
  • Ibu bapa pun sangat digalakkan. 

Salah satu quote kegemaran aku daripada buku ni ialah :

"Kita pandai dalam pelajaran tu sebenarnya satu bonus. Ilmu tu bukannya apa yang kamu pelajari di sekolah. Semua di muka bumi ini adalah ilmu." - Puan Alia

  • Kaya dengan pengajaran & nilai kasih sayang
Antara sebab kenapa aku suka sangat dengan Bookiut ni, karya mereka penuh dengan nilai pengajaran.
Yang aku paling suka sekali ialah keakraban & kasih sayang antara Hana & Risya. They will always be there for each other. Sampai aku yang anak tunggal ni pun terus rasa macam "bestnya kalau ada kembar" ehh XD. Detik dorang bersama ibu dorang pun sangat touching. Memang dapat rasa sayangnya beliau dengan mereka berdua. Si Ibu yang selalu beri kata-kata semangat buat Hana. Aaa comelnya dorang satu keluarga <3

  • Ikut peredaran masa
Yang ini mungkin bagi aku je kot sebab aku tak pernah lagi jumpa karya yang ada mention pasal perkhidmatan penghantaran makanan. (Yang sememangnya sudah menjadi perkara biasa buat kita sekarang). Ditambah dengan telitinya penulis menulis babak si Ibu melihat keputusan Hana dan Risya. :"D


Pengakhiran Hello, My Twin! pula?

Haaa, ending dia memang padu habis! *chef kiss entah berapa kali dah XD* Part ending tu memang aku rasa puas hati sangat sebab akhirnya semua dapat impak daripada apa yang berlaku. Hehe haa kalau dah tertanya-tanya nak tahu apa berlaku dalam novel ni, cepat beli dekat website atau shopee PTS okeyy! 


Kesimpulan review Hello, My Twin!

Banyak juga aku belajar daripada kisah Hana dan Risya. Masing-masing ada peranan tersendiri dan saling melengkapi. Manakala pengajaran yang aku rasa penulis nak sampaikan ialah,

"Jangan sesekali kita memandang rendah terhadap seseorang"
Seeloknya kita bantu jika mereka memerlukan pertolongan dan support untuk mereka teruskan.


Kepada adik-adik yang stress belajar tu, ini aku nak kongsi satu quote yang sampai harini aku ingat daripada Paksu aku yang berbunyi,
"Kawan kita pandai cara dia, kita pandai cara kita."

Haaa amacam, deep tak? Hehe. Sampai ke SPM aku pegang ayat ni. Termasuklah bila dah masuk Uni. Semoga segala ilmu yang kita terima dapat dimanfaatkan sebaik mungkin nanti :"D


Akhir sekali, terima kasih lagi sekali buat pihak Bookiut (PTS) kerana sudi menghantar novel Hello, My Twin! kepada diri empunya blog untuk memberi review. Semoga jualan Bookiut terus-menerus laris sampai tak menang tangan hehe <3


Alang-alang dah nak habis ni, haaa meh aku share video unboxing Packaging daripada Bookiut!


Itu sahaja untuk kalini. Jaga diri tau semua! Stay safe always ^^ Yang dah baca Oh, My Twin! tu, jom share pendapat korang kat bawah! <3

Yang ikhlas,
Nisha

Sunday, 12 September 2021

Pengalaman ambil degree Pengurusan Perpustakaan (Bachelor Library Management IM244)

Sunday, September 12, 2021 4 Comments

*sila abaikan buku nota IML503 takda kat cover >.<*

Assalammualaikum semua!

Hello hehe.*lambai tangan* Semua sihat? Make sure jaga diri baik2 okeyy. :>


Ahamdulillah, al kisah semalam aku selamat terima keputusan final exams pertama aku untuk degree :


 IM244 (Bachelor of Information Science (Hons.) Library Management)

atau dalam Bahasa Melayunya,

Ijazah Sarjana Muda Sains Maklumat (Kepujian) Pengurusan Perpustakaan


... di Uitm Kampus Puncak Perdana.  Alhamdulillah, aku boleh kata ia permulaan yang baik bagi aku. Aku akan cuba sedaya upaya berjuang untuk semester seterusnya *Chaiyokk*. Anyway kepada yang berminat nak baca pengalaman diploma aku dalam kos yang sama iaitu Diploma Pengurusan Perpustakaan (IM120) di Uitm Merbok, boleh baca di sini >SEMESTER 1< okeyy <3


Peringatan : Segala yang baik itu datangnya daripada Allah manakala yang buruk itu datangnya daripada diri ini. Saya mohon maaf jika terdapat apa-apa perkara yang mengguris hati. Kemungkinan saya salah pilih terma yang sesuai. Tujuan entri ini ditulis hanyalah untuk berkongsi pengalaman.


Okay, ingat lagi kan sebelum ni waktu diploma IM120 kita ada ALiM? Haaa waktu degree ni pun ada juga persatuan akademik untuk program yang kita ambil ni. Kat sini kita panggil Gen-LIS (Generation Library Information Society) . Haa jom follow instagram dan like Facebook Gen-LIS!

     

>Instagram<      >Facebook<


Ha, kat sinilah nanti korang akan bertemu dengan senior IM244. Akan ada buat sesi ice breaking lah, buat meeting lah dan macam-macam lagi. So, jangan lupa follow social media Gen-LIS okeyy ^^


Lupa nak ingatkan, segala yang tertulis ni daripada sudut pandangan aku ya. Lain orang lain pengalaman. Some of my coursemates yang sekarang pun dah ada jawatan untuk persatuan takpun kolej. Haaa so depa punya pengalaman tu lagi gempak-gempak belaka ehe. Ini pengalaman biasa-biasa ja tauu XD Aku share yang basic punya huehue. Dan semester aku kalini masih lagi ODL (Online Distance Learning). Ya, still takda peluang nak jenguk kampus. Waktu pendaftaran pun batch kami kena pos dokumen dekat UiTM huhu.


Lagi satu, disebabkan aku daripada diploma kos yang sama, jadi dapat buat pengecualian kredit. Daripada 7 semester (3 tahun setengah) jadi 5 semester je (2 tahun setengah). Kepada yang belum tahu lagi, 1 tahun = 2 semester. Nak dekat 2 semester aku dapat skip dan terus lompat ke semester 3. Yang semester last sekali tu pula Latihan Industri ha nanti kena masuk perpustakaan buat praktikal macam biasa. ^^


Jadi entri kalini aku terus ke semester TIGA ya guys =D


Aku tahu sometimes bila dah habis diploma ni perasaan nak sambung degree agak 50/50. Lagi-lagi bila dah start kerja. Macam kenalan aku, ada yang terus kerja sebab dah dapat gaji yang ideal. Ada pula family tak bagi sambung sebab dah dapat kerja elok. Suruh kumpul pengalaman dulu. “Belajar ni bila-bila pun boleh,” gituww. Takpun yang masih belum ada rezeki lagi dan perlu kerja dulu. Dan berbagai-bagai lagi lah. So, ikut dekat koranglah nak pilih sama ada nak sambung atau tak. Macam aku, memang target nak masuk degree sebab nak belajar dengan lebih mendalam. *ecehh haha ayat cliche naw* Manalah tahu alang-alang tu dapat jumpa jodoh sekali eh tiberrr XP 

 

Baiklah jom kita mulakan! Untuk first sekali aku nak cerita dari segi perbezaan diploma dengan degree *yang aku perasan*. 


  • Pertama sekali degree ni bagi aku pelajaran tu lebih mendalam. Contoh macam CTU, belajar pasal falsafah. Takpun yang ambil IML503, belajar pasal cabang sosial sains.
  • Kedua, pensyarah lebih strict. Bukan nak kata diploma dulu tak strict tau, tapi memang dapat rasa lecturer diploma dengan degree ni lain macam beza dia X). 
  • Ketiga, cara penyediaan assignment pun berbeza. Contoh macam kalau markah tu 10 je, still report tu boleh nampak tebal. First-first macam ‘eh betul ke ni aku buat’. Lepas refer dengan senior terus jadi ‘Oh gituwww. Patutlah’. So kena buat betul-betul ikut apa yang pensyarah nak. Lagipun depa yang nak bagi markah kann hehe.
  • Keempat, belajar bahasa baharu. Kalau aku, aku ambil Bahasa Arab. Taktahu kenapa tapi bila fikir je nak ambil bahasa apa, terus dapat aura bahasa arab XD Tanya member pun masing-masing pakat nak amik bahasa arab. Kami pun apa lagi, terus jadi antara yang terawal daftar bahasa tu kah3.
  • Kelima, kewujudan kos elektif/minor. Haaa yang ni dari mula lagi sebelum start minggu orientasi aku dah blurr. Okey macam ni aku terangkan.


Coppp! Yang ini aku share dari sudut pandangan IM244 di UiTM Puncak Perdana ya guys. Kampus lain aku tak pasti macam mana. IM244 ada di 3 kampus iaitu Puncak Perdana, Rembau dan Merbok.


Ha, waktu kami mula-mula nak daftar kos dulu, kami dapat satu plan pengajian untuk lepasan IM110 & IM120. Untuk kursus minor dan elektif memang dah disenaraikan dekat situ mengikut plan tersebut. Jadi kami ikut ja apa pilihan yang ada dekat situ.


Ini aku share bahagian depan kod kursus ala-ala matapelajaran gituww.


  • IML - Library (untuk yang ambil kursus pengurusan perpustakaan)

Contoh = IML507

  • IMR - Record (untuk yang ambil kursus pengurusan rekod - Arkib)

Contoh = IMR455

  • IMS - Systems (untuk yang ambil kursus pengurusan sistem)

Contoh = IMS456

Apa itu minor dan elektif?

Minor = Akan ambil semua kos daripada salah satu program/cabang lain. (2 kos setiap semester) Antaranya IMR atau IMS. Kalau berminat belajar pasal komputer/sistem, ha ambil je terus yang IMS. Maksudnya dari awal sem sampai hujung sem, kos tambahan tu based on IMS. Takkan bercampur dengan IMR dah.

Elektif = Ini pula bebas boleh campur. Contoh semester ni nak 1 kos IMS & 1 kos IMR. Semester seterusnya nak 2 kos IMR. Then lepas sem tu nak amik 2 kos IMS pulak. Ha yang ini kiranya macam ikut mana yang korang minat nak belajar untuk semester tu.


Jadi kemungkinan dalam pemilihan kos elektif/minor ni korang akan kehilangan member korang (ni kalau dapat geng diploma dekat sini la). Kecuali korang stick dengan member korang. Cuma ada juga masalah bila kos yang kita nak tu kelas dah full so make sure cepat-cepat register. Ha, cara nak register pun korang kena ambil note tau.


First kena make sure yang kos core (asas) ni tak clash (bertindih) dengan kos pilihan korang tu. Contoh macam IM244 semester 3 kami yang core adalah ENT530, CTU552, IML507 & IML503. Yang empat ni ha memang wajib ambil waktu batch kami. So, kena cepat-cepat catit timing kelas 4 kos ni bila, dan make sure korang punya kos pilihan tu tak kacau timing yang core.


Macam pengalaman aku, satu kos elektif yang aku nak tu tiba-tiba clash dengan yang core. Kalau tak clash pun, kelas kos elektif tu dah full. Ha memang jenuh lah mencari mana nak join sebab nak cukupkan credit hour. Time ni jugaklah kemungkinan korang akan berpisah dengan member korang sebab konsep kekosongan iaitu siapa cepat dia dapat. Ingat tau, tak cukup credit hour nanti akan bawa ke semester depan. So make sure ikut jumlah credit hour yang telah ditetapkan.


Ini pula senarai kos yang aku ambil untuk semester ni.


WAJIB AMBIL (Kursus Keperluan Universiti)

  • CTU552 (Philosophy and Current Issues)
  • ENT530 (Principles of Entrepreneurship) 
  • ELC501 (English for Critical Academic Reading)

WAJIB AMBIL (Kursus Teras Fakulti)

  • IML503 (Information Sources and Services in Social Sciences) *ada pilihan lain: IML504 atau IML505*
  • IML507 (Organization of Information: Descriptive Cataloging)

ELECTIVE

  • IMR455 (Administration of Archives) *ada pilihan lain*
  • IMS456 (Basic Web Design and Content Management) *ada pilihan lain*

THIRD LANGUAGE (WAJIB AMBIL!)

  • TAC401 (Introductory Arabic (level 1)) *ada pilihan lain: Bahasa Jepun / Mandarin / Rusia / Perancis untuk IM244 kampus Puncak Perdana*


Wokay, kalini punya penjelasan setiap kos aku hanya cerita part yang penting atau surface sahaja ya guys. Moh kita mula!

  • CTU552

Fuhh aku boleh kata CTU degree dengan diploma lain wooo. Kalini belajar pasal falsafah. Kemain mendalam lagi XD Kalau assignment, nanti kena buat tinjauan tau macam guna google form pastu suruh orang jawab. Then dah siap, buat report based on that. Lepastu ada ulasan artikel. Then untuk group presentation pula kena cari satu topik yang ada kena mengena dalam salah satu bab. Bab-bab pun semua memang kena dengan zaman sekarang. Pasal pemikiran yang sekarang asyik viral contoh liberalism lah, secularism , pasal colonization la, macam-macam lagi. Topik best-best. Lepas dah dapat approve, buat report dan video. Jangan lupa untuk study tengok nota tau! Banya terma for me agak confusing. But still, nota-nota CTU ni semua cantik-cantik. Sedap je mata memandang lagi-lagi yang topik 1 warna purple-purple gituww hehe.

Ini antara siri webinar ACIS yang paling aku suka. Jemput tonton juga guys. Kat sini korang akan tahu bahawa ILMU dan PENGETAHUAN itu berbeza. ((=

BUDAYA ILMU DAN CABARAN SEMASA



  • ENT530

Aku pasti korang ingat lagi ENT300 waktu diploma dulu and good news guys! Kena buat benda sama ja hehe. BMC, Business Plan, Interview usahawan, yup all the same! Cuma berbeza kalini korang kena buat bisnes sendiri. Actually kalau tak silap bisnes ni kena buat betul-betul macam menjual dekat kampus. Ini kalau COVID-19 takdalah sebab aku sempat tengok senior degree dulu gigih duk menjual macam-macam dekat kampus dulu. But since sekarang ni pandemik, pensyarah kami just suruh buat olok-olok. Aku ada tanya member dekat kampus lain and pensyarah dorang suruh jual betul-betul so yeah. Ikut pensyarah jugak lah kot yang ni. Basically kena pilih satu bisnes yang nak jual then setup Facebook untuk promote. Kena guna copywriting tau! Buat soft sell, hard sell dan teaser. Kena maintain post untuk semester ni. Dah hujung sem, compile then buat social media portfolio hehe. Bagi aku ni best sangat! Aku pilih bisnes jual novel preloved. Have fun menjual guys!

 

  • ELC501

ELC ni pula bagi aku sama ja macam diploma dulu. Pasal supporting details lah, type of support, type of reasoning, dan macam-macam lagi. Then kena buat group discussion. Yup, kena speaking! Cara nak speaking, buat ayat conversation tu semua main peranan tau! So take note apa yang lecturer ajar dekat kuliah nanti! Hehe


  • IML503

Haa yang ini belajar pasal bibliography serta apa itu sosial sains. Yup, korang akan belajar lebih mendalam pasal sosial sains. Daripada topik besar sampailah cabang-cabang halus topik tersebut. Best! Assignment pun kena buat bibliography (yang group). Then ada juga buat virtual visit. So yeah ^.^



  • IML507

Disebabkan kita ni student library, kitab ajaib kita, AACR2 masih diperlukan XD. Haaa jangan kata korang dah jual pulak haha. Yang dari diploma tu korang simpan je sebab time ni lah nak guna! Untuk yang ni, still the same macam IML202 dulu. Cuma sini kami just macam ingat balik apa yang dah belajar dulu waktu diploma. Banyak buat latihan. Ada juga perkara yang pensyarah tambah yang sebelum ni tak pernah tahu pun. So pay attention okey! (= assignment pun ada iras-iras ((;


  • IMR455

Ini dia, kos pertama aku untuk rekod. Dah nama pun administration kan so complicated sikit untuk kita yang dah biasa dengan terma library ni hehe. Kos elektif ni atau IMR lebih  fokus dekat Archive (Arkib). Bila belajar pasal ni memang macam-macam aku dapat tahu pasal Arkib. Siap join program Arkib lagi haha. Best! Pensyarah kami pun sempoi dan best sangat bila bagi lecture & mudah nak faham. 

Cuma aku nak remind, tolong fokus apa yang pensyarah ajar, masuk kuliah (join live) lebih awal, dan jangan masuk lambat google meet. Kalau masuk lambat bagitahu sebab apa & tulis minta maaf. Selama aku belajar kos ni banyak aku perhati students join  kuliah lambat. Mentang-mentanglah kuliah 8 pagi. Then lecturer pulak yang cakap sorry sebab tak respond request student yang lambat masuk. Waduhh. Patutnya student yang kena minta maaf. *geleng kepala*. Kalau korang antara golongan tu tolong berhenti buat macam tu dekat pensyarah korang okey? That’s not nice. Jangan ambil kesempatan.

Oh yeah lagi satu kat sini nanti korang akan belajar buat Finding Aids. Since sekarang masih pandemik, memang buat secara alam maya menggunakan Flip. Kalau tak, elok je boleh pergi naik bas ramai-ramai ke Arkib negara. Malangnya takda rezeki kami nak buat macam tu huhu. Anyway aku nasihatkan korang buat awal-awal tau yang ni. Boleh refer >Website OFA< (Online Finding Aids by National Archives of Malaysia) okayy. Register under researcher and letak tujuan sebagai student. 


  • IMS456

Yayy yang ni paling aku excited nak masuk kelas tauu haha. And you guess it right! Baca nama kos je iras dengan IMD311 kan? Ha betul lah tu! Belajar benda sama & assignment pun sama ja haha. Cuma hujung-hujung tu pensyarah kami tukar topik but itsokayy (: Nanti akan belajar HTML dan CSS, like usual. Alhamdulillah masuk degree kalini untuk website aku dapat belajar lebih mendalam. Aku rasa pensyarah elektif kami yang ni antara pensyarah yang terbaik mengajar. Siap buat tutorial dekat youtube. Kalau tak faham apa-apa (macam biasa) boleh refer website >W3schools< hehe. Dan aku suggest korang install >VSCODE< sebab sumpah membantu gila! Takpayah nak struggle guna notepad dah macam waktu diploma dulu hehe. And don’t forget >Github< untuk website hosting! <3



  • TAC401

Last sekali, Bahasa Arab! Alhamdulillah, memang best sangat kelas bahasa arab. Walaupun kelas 8 pagi tapi selalu rasa segar untuk join kelas. Bermula dengan belajar basic, of course. Then siap ada buku teks sendiri. Haa nanti korang beli buku teks yang ustazah/ustaz sediakan ni tau! Sebab dalam tu banyak latihan dan nota so boleh guna untuk buat rujukan, latihan atau homework hehe. Yang ini nanti kena buat video roleplay cakap dalam arab. Jangan risau, siap je skrip tu bagi pensyarah korang cek untuk betulkan. Okeyyy :3


And we are done! Alhamdulillah, siap entri satu ni untuk semester degree pertama aku. Semoga dapat membantu kepada yang masih terfikir-fikir sama ada nak sambung degree IM244 ni ke tak. Insya-Allah aku akan usahakan untuk berkongsi pengalaman sampai habis semester  untuk IM244 (selagi mendapat izin daripadaNya ^^). Doakan aku ya guys! Aku tengok next semester pun tough juga *letak emoji tangan sado*. Semoga kita semua dipermudahkan urusan. Aamiin. Jangan lupa untuk jaga S.O.P. okeyy! *mini love*


Kalau nak tanya apa-apa pasal kos ni ha boleh tanya dekat bawah. Tak kisah pasal diploma ke degree ke nanti insya-Allah aku tanya lecturer atau senior. ((= Cuma aku nak minta maaf awal-awal kalau aku lambat jawab soalan korang nanti T.T

Take care guys!


Yang ikhlas,

Nisha

  • Brochure Faculty of Information Management >SINI<
  • Atau boleh ke website Faculty of Information Management >SINI<




P.s. Aku nak share satu aplikasi yang foundernya merupakan alumni UiTM iaitu >PLUSVIBES< . Ni aku share sebab bagi aku aplikasi ni sangat bagus. Korang boleh share masalah atau apa-apa ja dengan someone. Ada video, post, and others yang menarik related to motivation. If korang nak cakap dengan someone, boleh je chat dekat aplikasi tu. Semoga ini dapat membantu korang ♡ >PLAYSTORE | APPSTORE <


[ Pengalaman ambil degree IM244 Pengurusan Perpustakaan (Bachelor Library Management) | Semester 3 ketiga ]