Posts

Showing posts from August, 2020

BOOK REVIEW : AKU DIJANGKITI KEHIDUPAN (kisah pengalaman perawat & pesakit psikiatri/mental)

Image
Assalammualaikum semua. Apa khabar? Aku harap semua dalam keadaan yang baik. Aku baru lepas bancuh kopi ni hehe. Sambil menaip dan edit balik entri kali ni, sambil tu hirup sekali. Panas-panas pulak tu fuhhh nikmat! Alhamdulillah.. Anyway, aku kembali dengan sebuah lagi ulasan buku baru untuk dikongsikan bersama. Kalini ini ia berkonsepkan psikiatri.  Psikiatri Definisi :  cabang perubatan yg berkaitan dgn kajian dan rawatan gangguan mental.   (Kamus Dewan Edisi Keempat) * sumber * Semua sini aware kan mengenai mental disorder dan mental illness? Atau dalam bahasa melayunya, penyakit mental. Kerana kalini, semua yang tertulis di dalam buku ni merupakan kisah benar daripada pesakit serta perawat psikiatri sendiri. Antara jenis mental disorder yang terdapat dalam buku ni ialah, Depression (Depresi) Schizophrenia (Skizofrenia) Bipolar Disorder Obsessive-Compulsive Disorder (OCD) Major Depression Disorder (MDD) dan lain-lain Aku dijangkiti kehidupan Harga : RM26 Para penulis : Pesakit: Dur

REVIEW : NOVEL TRILOGI TAKDIR OLEH HILAL ASYRAF (NO SPOILER)

Image
Assalammualaikum semua. Apa khabar? Setelah beberapa hari aku tak update.. Aku kembali dengan entri baru. Kepada yang tertanya kenapa tiba-tiba cara penulisan aku ni lain berbanding dulu, ia disebabkan oleh novel trilogi yang aku akan review sebentar lagi. Sampai dah terbawa-bawa cara aku nak menulis waduhh hahaha. Sebelum ni gaya penulisan aku macam over je. Sekarang ni alamak... macam kaku sikit & lebih sopan. Kan, kan haha. Ini dia novel trilogi TAKDIR oleh Hilal Asyraf yang sangat best! Aku baca dalam kadar yang cepat disebabkan tertunggu tunggu apa akan jadi haha. Ditambah dengan lukisan bagi setiap bab. Fuhh. Terbaikkk haha. Aku rate 10/10. Memang tak rugi kalau baca. Antara karya yang berkualiti dan bermanfaat! Sangat rare dan mempunyai identiti tersendiri. Buat pengetahuan semua, ini juga merupakan karya pertama yang aku baca oleh penulis Hilal Asyraf. Antara maklumat mengenai trilogi Takdir oleh Hilal Asyraf : Pernah diterbitkan sebelum ni tetapi kini ia merupakan upgrade