Monday, 27 July 2020

Memperkenalkan, brand Alqata!

Monday, July 27, 2020 1 Comments
Bismillahhirrahmannirrahim, Assalammualaikum semua. Apa khabar? Alhamdulillah, aku baik ^^ *sambung minum teh*. And yeay new entry! Hehe. Harini aku nak bercerita sikit mengenai brand produk yang aku dah join team mereka sebagai salah seorang dropship. Yeshh. Mula menjinakkan diri dalam bidang bisnes gituu hehe. Nama brand ni ialah Alqata. Aku tak pasti ramai yang dah tahu tapi kepada yang dah terfikir, “Alqata? Tak pernah dengar punn” lepastu, “Jual apa ja brand Alqata ni?” Haaa meh sini aku kenalkan korang dengan brand kegemaran aku iaitu Alqata.

Alqata ni bisnes tempatan yang dimulakan oleh Cik Norsyaza Binti Khattab. A.K.A. boss aku (yang dalam gambar ni) dan beliau sangat peramah dan cantik ya orangnya hehe.  HQ terletak di Sungai Petani, Kedah. Haaa jadi geng-geng blogger utara tu boleh cepat-cepat pi serbu HQ okey? Jangan lupa mention nama Nisha dan blog HBJ sekali haha.

Alamat : No 21, Unit 2, Jalan Dewa, Taman Pekan Baru, 08000 Sungai Petani, Kedah
No tel : 010-397 4074
Email : alqataperfumehq@gmail.com
Instagram Official : https://instagram.com/alqata_hq

Wokey sambung balik. Jadi, Alqata ni pada mulanya menjual minyak wangi dan kini, terdapat pelbagai produk lain yang Alqata sediakan untuk para customer mereka. Apatah lagi customer setia. *aku lah tu* Sebelum tu, aku dengan rendah dirinya nak promote account instagram serta facebook page Alqata aku. Nanti jemput follow dan like lah ya? Aku akan followback korang Insya-Allah. Dan jangan lupa order dekat adik blogger korang yang tercinta ni jika berminat nak order apa-apa produk okeyy *kelip-kelipkan mata*


Facebook Page @alqatawithnisha
Whatsapp untuk order : 019-8445947
AlqatawithNisha atau dalam terjemahan bahasa melayunya, Alqata bersama Nisha. Eceeewah! Hehe. Sedapkan nama username ni? Aku sendiri yang pilih tauuu*bangga jap*

Antara produk yang Alqata jual ialah :
  • Perfume
  • Air Freshener
  • Fabric Freshener
  • Lipmatte
  • Handsanitizer

Haaa. Waktu first-first aku jatuh cinta dengan produk ni, ialah ketika aku berada di semester 3. Time ni aku dah start duduk rumah sewa dan al kisah nak dijadikan cerita… rumah sewa aku ni dekat dengan pasar malam. *best wooo haha* Setiap hari aku duk lalu depan booth Alqata ni. Satu malam tu, agent Alqata datang ke arah aku dan minta izin nak sembur dekat pergelangan tangan dengan perfume mereka dan aku pun okey jalah. Sambil on the way nak balik tu, aku terus cium bau perfume tadi dan OMAIGOD WANGI GILA GUYS PERFUMENYA. Ha pastu apa lagi, aku cepat-cepat patah balik nak try bau perfume yang lain… Gituu. Dan sampai ke harini aku melekat dengan brand ni. Haha. Hebat betul penangan wangian mereka. Bau sangat lain daripada yang lain dan rasa eksklusif tau lepas pakai. Serius tak tipu. Sebab tu aku ambil keputusan untuk menjadi salah seorang team mereka. Aku nak semua orang tahu brand ni dan alami apa yang aku rasa dengan brand ni. Hehehe. 

Menarikkan? Haaa actually ada banyak sebab kenapa korang patut try Perfume Alqata ni. Antaranya ialah ia halal dan mesra wuduk. So, no worries in wearing them, okay? ^^ Jadi, apa lagi yang nak ditunggukan? Mari kita serbu order hehe. Kepada yang suka minyak wangi dan kumpul minyak wangi, lagilah aku syorkan hampa try brand Alqata ni. Local brand kita tauu. Jom kita support local hehe.

“Tahan lama tak perfume Alqata ni?” Uishh. Bau longlasting tau dan dah terbukti (feedback customer -- termasuk diri aku ni). Aku pakai perfume Alqata waktu praktikal cuti semester 3 dulu dan serius tahan. Lepas basuh pun still ada lagi dan boleh bau perfumenya. “Wah, menarik! Harga macam mana pulak?” Yang tu, korang jangan risau. Harga perfume Alqata sangat mampu milik dan ditambah dengan mesra travel. Mudah nak dibawa ke mana-mana. Diri pun selesa bila sentiasa wangi iyedokk. Haa moh kita serbu order dekat blogger manis yang sedang menaip ni hehe. Kalau korang still rasa was-was nak try, boleh cuba sample dahulu. Sample untuk perfume RM2 sahaja. *kelip mata*

Terdapat 3 jenis saiz untuk perfume Alqata. Boleh rujuk gambar di bawah ni. Kalau data lambat, takpa, jangan risau, aku listkan harganya hehe.

  • Roll-on (6ml) : RM10
  • Spray (12ML): RM25
  • Spray (25ML) : RM40
  • **Sample bagi setiap perfume : RM2

Ini list perfume signature wanita dan lelaki oleh Alqata

       Wanita
  • Zenia *TOP SELLING* 
  • Layla
  • Yalina
  • Adara *TOP SELLING* 

       Lelaki
  • Wassim *TOP SELLING* 
  • Awuf *TOP SELLING* 
  • Qafeel
  • Rayhan
Setiap nama perfume Alqata ni mempunyai maksud tersendiri dan setiap perfume juga mempunyai bau yang tersendiri.

       Wanita :
  • Zenia : Maksud Zenia adalah Sejenis Bunga mengikut Islam. Bau ini adalah bau manis yang senderhana dengan campuran bunga jasmin. Bauan di wangian ini membuatkan bau Zenia menjadi manis dan sedap. Wangian ini majoriti disukai ramai, bersesuaian untuk lelaki & wanita. Sederhana dan menonjolkan ciri-ciri kemanisan & mesra alam. Wangian ini tidak pernah mengecewakan penggunanya!

  • Layla : Maksud Layla adalah kerinduan mengikut Islam. Bau ini adalah bau bunga yang kuat dengan bau yang romantik. Gabungan bau-bau di wangian ini membuatkan bauan menjadi kuat & haruman bungan, pada mula awal pemakaian, selepas itu wangian mekar mula sebati dengan pengguna, menonjolkan ciri-ciri feminin & kekal lasak. Namun wangian ini perlu mengikut kesesuaian hidung kerana tidak semua orang sesuai dengan bauan yang kuat.

  • Yalina : Maksud Yalina adalah sutera syurga, sangat lembut mengikut Islam. Bau ini adalah bau manis, lembut, dan tidak menusuk wangian yang sangat digemari wanita. Bau di wangian ini membuatkan wangian menjadi lebih beraromatik & ia juga memberikan kelembutan yang luar biasa! Wangian ini adalah wangian yang digemari wanita kerana ia lebih menonjolkan ciri-ciri kewanitaan, bersih dan kemanisan. Wangian ini ia adalah sangat mesra pengguna dan majoriti lelaki dan wanita suka akan bau ini disebabkan selesa dengan kemanisannya & kelembutan yang tiada tandingan.

  • Adara : Bermaksud Perawan. Bauan ini sangat lembut dan feminin. Bauan ini terdiri dari gabungan bunga jasmind dan rose lembut yang refreshing. Adara sangat sesuai untuk wanita yang sukakan bauan mewah dan tampak maskulin disebalik imej kewanitaannya. Bauan ini juga untuk wanita bekerjaya dan suka travel jauh.

       Lelaki :

  • Wassim : Bermaksud Rupawan. Bauan ini sangat fresh, bersih dan maskulin.. sangat sesuai dipakai di semua musim dan acara. Campuran bau sitrus dengan note oren, lemon dan disatukan dengan penyejuk pudina. Sangat digemari oleh semua golongan umur.

  • Awuf : Maksud Awuf adalah Yang Wangi di dalam Islam. Bau ini adalah bau kayu yang kuat ditambah dengan bau aromatik. Gabungan kedua-dua bau ini membuatkan bau ini menjadi sangat kuat pada awal pemakaian. Selepas beberapa saat, bayu kayu akan sebati & sesuai untuk menonjolkan ciri-ciri berani. Namun perlu diingatkan tidak semua orang sesuai dengan bau ini.

  • Qafeel : Maksud Qafeel adalah Penjamin mengikut Islam. Bau ini adalah bau lembut yang sederhana dengan penuh romantik. Bauan di wangian ini membuatkan bau romantik menjadikan suasana &mood yang tenang. Wangian ini majoriti disukai ramai. Bersesuaian untuk lelaki bau yang romantik dan menonjolkan ciri-ciri sederhana, dan romantik. Jangan terperanjat! Jika pengguna Qafeel ada juga dikalangan wanita! Wangian ini disenangi ramai dan mesra pengguna!

  • Rayhan : Maksud Rayhan adalah bunga syurga , tumbuhan yang harum mengikut Islam. Bau ini adalah bau honeydew yang digabung dengan apple. Gabungan bau-bau di wangian ini membuatkan wangian menjadi lebih beraromatik, fresh dan lebih manis ketika memakaianya, wangian ini adalah wangian yang sederhana tidak kuat dan tidak juga lembut sangat sesuai untuk mereka yang menggemari wangian fruity terutama honeydew, ia menonjolkan ciri-ciri yang mesra alam & kemanisan! Wangian ini sangat sesuai dengan environment yang berhawa dingin kerana bau yang sederhana lebih selesa di tempat yang sejuk.

Kalau korang tanya aku, aku suka bau Yalina. Kalau tanya mak aku pulak, mak aku suka Zenia dan dah selamat dihadiahkan perfume Zenia dekat geng-geng kelas ketika hari reunion mereka haritu. Ini antara feedback kawan mak aku,




*Sila abaikan gelaran yang kawan-kawan mak aku bagi dekat aku XD*
Haa. Jom kita try Perfume brand Alqata ni hehe.

Cop! Katakanlah korang dah pernah try atau lepas dah try terus jatuh cinta dengan wangian perfume Alqata ni.. Dan rasa, diri nak sentiasa dikelilingi wangian kegemaran korang tu.. Well, good news! Korang boleh beli Fabric Freshener Alqata! Hehe. Yesh. Penyegar fabrik.

Fabric Freshener Alqata ni wangiannya sama dengan perfume Alqata so boleh pilih wangian kegemaran korang tu. Jadi boleh beli untuk spray dekat rumah hehe. Bertambah wangi lah nanti hehe. Fabric Freshener Alqata ni korang jangan risau. Bau melekat tahan lama. Harga pula murah dan sangat berbaloi. Penyegar fabrik Alqata juga merupakan halal produk bumiputera. Anti bakteria for sure.  Selain daripada itu, ia sangat berkesan hilangkan bau busuk/ hapak/ kepam/ rokok/ hancing/ muntah/ masakan/ stokin dan lain-lain. Kepada yang terfikir nanti ada kesan ke tak lepas spray, jangan risau! Alqata Fabric Freshener ni tidak meninggalkan kesan atau warna malah tidak melunturkan warna fabrik. Yang paling penting sekali, tiada bahan kimia yang berbahaya. 

Haa. Tamat dengan sebab kenapa nak kena beli, aku teruskan dengan harga serta berapa ML. Harga sebotol ialah RM14 pada 100ML. ^^

Seterusnya.. kita pergi ke Alqata Air Freshener atau A.K.A. Penyegar udara. Aku pasti ada yang suka letak wangian dekat rumah, dekat bilik, dan dekat kereta. Haa.. jadi… korang boleh try air freshener daripada Alqata sendiri. “Hm.. Apa yang best sangat penyegar udara Alqata ni?”. Haaa. Ini part paling best. Terdapat 16 jenis Air Freshener Alqata keseluruhannya. Yesh! Banyakkan?? Aku pun terkejut waktu dapat tahu. Kalau dah banyak jenis wangian, lagi banyak pilihan lah nak boleh pilih, kan? *_*

16 jenis wangian air freshener Alqata :

Lemon*TOP*, Sky, Ice, Coffee, Sakura, Strawberry, Lovespell, Apple*TOP*, Honeydew*TOP*, Vanilla*TOP*, Sayara, Cool Air, Lavendar*TOP*, Fruity, Grape & Lychee.

Haaa. Bestnyaa. Kalau geng yang suka bau coffee, korang boleh terus order yang coffee tu. Hehe. Letak dalam office. Confirm segar nak buat kerja hehe. Dan good news juga! Alqata Air Freshener kini berwajah baru! Blink-blink tau guys! Pastu lepas beli nanti boleh show-off dekat kawan-kawan Haha.

Terdapat 4 jenis warna yang boleh dimiliki bagi New Edition Alqata Air Freshener ni antaranya : Hitam, Pink, Kelabu & Gold. Kalau tanya aku, memang aku pergi dengan warna Gold lah. Haha baru rasa eksklusif gituuww. B) So, cepat-cepat grab okay? Harga jangan risau! Harga sangat berbaloi iaitu :

  • RM10 (10ml).
  • **Sample juga available iaitu RM2 setiap satu
  • Air Freshener ni boleh tahan sehingga 38 hari tau korang. ^^

Antara reason lain yang korang patut tahu pasal AFA (Air Freshener Alqata -- yang kami gelarkan) ialah Pure PATI kerana wangian Alqata Air Freshener diimport dari SWITZERLAND. Memang berkualiti tinggi & tahan lama. Selain daripada tu, ia memudahkan pengguna kerana di bahagian tepi terdapat ruang untuk melihat kuantiti perfume yang masih berbaki. Yang paling penting sekali, AFA ni tidak mengandungi sebarang bahan merbahaya seperti DRM yang boleh menyebabkan mengantuk.

Jom try AFA pulak ^^




Haa.. Sudah dengan perfume, fabric dan air freshener, kita bergerak ke produk seterusnya iaitu… Lipmatte! Antara kegemaran para wanita dan gegirls di luar sana hehe. *lagi sekali, aku la tu* Lipmatte by Alqata ni ada nama specific dia tau iaitu DARA. Wahhh sedap betul namanya. Dara Lipmatte by Alqata ni ada 3 jenis warna yang boleh korang pilih. Iyela kot-kot nak bagi insan yang tercinta hehe. Takpun, nak hadiahkan dekat anak dara dekat rumah tu. Takpun, nak bagi hadiah suprise hehe.

  • Azalea
  • Camelia
  • Adelia

Yaa. Ini dia ketiga-tiga warnanya. Aku paling suka warna Camelia sebab warna merah pekat ala-ala darah gituu hehe. Ini muka aku waktu pakai Camelia *sambil berjinak mengenakan style shawl baru haha* :
 
Wuuuuu okeykan? Hehehe. Aku dah beli dan try ketiga-tiga warna. Semua warna okey dan kena dengan aku sebab warna yang telah dipilih oleh Alqata ni bagi aku sesuai dengan semua jenis warna kulit. Mak aku pakai pun kena dengan kulit bagi kesemua warna hehe. Jadi.. jom kita tengok berapa harganya,

RM20 sahaja untuk satu Lipmatte! *emoji mata love*

Berbaloi kan?
Antara sebab lain kenapa kena try Lipmatte brand Dara by Alqata ni ialah :

  • Tahan lama
  • Tak mudah tanggal
  • Warna yang cantik
  • Tak pedihkan bibir

So.. jom serbu berjemaah untuk order hehe.

Produk last sekali ialah handsanitizer. Ini gel ya guys but tak melekit bila pakai. 75% Alcohol dan mengikut piawaian KKM. 100ml dan berharga RM10 hehe. Handsanitizer ni bersaiz poket jadi mudah nak letak dalam handbag atau poket korang. ^^ Diingatkan lagi sekali untuk kerap memakai handsanitizer dan memakai mask ketika keluar. #KitaJagaKita ^^

Oh ya. Terdapat juga minyak wangi dan perfume lain yang Alqata sediakan (Inspire). Ini dia aku bagi list. Ini pun ada sample kalau nak try bau dulu. Nanti kami akan sediakan. Kalau berminat untuk order, terus Whatsapp 0198445947 (Nisha -myself), okey? ^^

For her (Exclusive by Alqata) :
1.Wonderstuck by Taylor Swift
2.Sunset Heat by Escada
3.Gucci Flora by Gucci
4.Midnight | Fantasy - Britney Spears
5.Bombshell - Victoria Secret
6.Endless Euphoria - CK
7.Daisy Dream - Marc Jacobs
8.La Vle Est Belle - Lancome
9.Apple Blossom - Bodyshop
10.Romance - Ralph Lauren
11.Channel NO 5 - Chanel
12.Love - Story Chloe

 
For Him (Exclusive by Alqata)
1.Eros - Versace
2.Dunhil Red - Dunhill
3.Legend - Mont Blanc
4.1 Million - Paco Rabanne
5.Black XS - Paco Rabanne
6.Blue Jeans - Versace
7.Allure Sport Men - Chanel
8.Polo Sport - Ralph Lauren
9.Sauvage - Christian Dior
10.Starwalker - Mont Blanc
Baiklah. Itu sahaja segala maklumat yang boleh aku berikan untuk entry kalini. Kepada yang berminat nak buat side-income bersama Alqata, anda semua dialu-alukan hehe. Lagi besar ahli family Alqata, lagi meriah, iyedok. Aku dapat berita dalam beberapa hari yang lalu mengenai ahli kami membeli gelang emas hasil berniaga bersama Alqata. Fuhh. Best betul bila dengarkan? Haaa jom! Sertai kami hehe. Kalau nak join boleh bagi nama dekat aku atau terus direct pm HQ Alqata di Facebook atau Whatsapp hehe.

Sekian daripada aku. Dan jangan lupa whatsapp tau bila dapat rasa macam nak beli. *mata bersinar-sinar dengan penuh harapan*

Yang ikhlas,
Nisha

Thursday, 23 July 2020

Giveaway! My Life... Alhamdulillah

Thursday, July 23, 2020 12 Comments

*Boleh klik banner untuk sertai : Tarikh tutup pada 24/7/2030 (6 petang ni)*

Assalammualaikum dan salam Jumaat semua. Wuu sejuk betul sekarang ni. Alang-alang tengah hujan ni aku nak sambung buat entry. Entah kenapa tiba-tiba rasa diri terlebih rajin adehh haha. Anyway tadi waktu tengah usya reading list, aku perasan ramai kenalan blogger yang selama ni aku dah follow jarang update. Apatah lagi waktu musim PKP dulu. Bila aku scroll ke bawah di reading list, makin lama makin ke bawah nampak 'weeks' menjadi 'months' . Aku agak terkejut sebab sangkaan aku lebih ramai yang aktif ketika ni. Aku harap semua rakan kenalan blogger aku di luar sana berada di dalam keadaan yang baik dan dimurahkan rezeki selalu. Kalau tanya khabar aku pula, aku baru merasai cuti semester 4. Insya-Allah, semester terakhir aku. 

Kepada yang free harini, jemputlah sertai giveway oleh blogger Jari Boloq. hehehe. Jom jom. Tarikh tutup pada harini (24/7/2020) pukul 6 petang ni. Insya-Allah ada rezeki.


Ini beberapa maklumat mengenai Giveaway Blogger Jari Boloq

  • Camner nak join :
  
 1. Hanya untuk korang yang berada di Malaysia sahaja..(yg tinggal di Singapura juga pun x bleh👅)

 2.  Cambiase, yang selalu join tahu kan, buat entry tajuk abam ni    "Giveaway..Mylife...Alhamdulillah". Letak gambar kat atas & backline komen kat bawah pos ni.

3.  Follow blog abam ni. (x pakse ye..😂)

4.  Apelagi ya (maklum ah first time buat). Takde dah, tu je.



                    Reminder : Tarikh Tamat : 24 Julai 2020  6:00pm (Jumaat minggu depan dah)

  •   Hadiah (Ala2 kadar je) =  5 orang Pemenang


1. Hint hadiah dah ada kat banner abam tu pun, Starbuck Iced Coffee (Abam janji bagi lebih dari 5 sanchet😄)


2. Untuk cabutan yg terakhir diantara 5 tu & anggap la rezeki terpijak, abam nak bagi hadiah kat atas &+ hadiah misteri (Insya Allah puas ati)

3. Tu je la yang abam mampu, boleh enjoy masa sambut Hari Raya Haji nanti.


Nota tambahan :

* Pemenang akan diumumkan pada 24 Julai (Malam ye, mase x dapat jangka)


Jaga diri semua dan stay safe ya! Jangan lupa pakai mask dan bawa handsanitizer bersama selalu~

Yang ikhlas,
Nisha

Pengalaman ambil kos Pengurusan Perpustakaan / Library Management (Dip sem 4) + Nasihat + Kesimpulan + Throwback

Thursday, July 23, 2020 30 Comments


Assalammualaikum semua. Aku harap semua dalam keadaan yang baik selalu. Akhirnyaaa. Yeayy dah sampai entri terakhir untuk pengalaman aku dalam mengambil kos IM120 - Diploma pengurusan perpustakaan atau nama lainnya, Diploma in library management! (di UiTM Kedah) Fuhh. Tak sangka aku berjaya juga berkongsi kesemua pengalaman aku dengan para pembaca serta adik-adik yang bakal mewarisi kakak serta abang senior ni. Eehee. Comel pulak bila teringat kami ada group Whatsapp IM120 Big Family. Kepada yang tertanya apa ke benda yang aku tengah borakkan dalam entri kali ni, boleh refer (Semester 1 & Pengenalan) SINI (Semester 2)SINI dan (Semester 3)SINI.

Macam biasa sebelum aku mulakan entri kali ni, sekadar peringatan:

Semua yang tertulis di sini daripada aku sendiri, berdasarkan sudut pandangan serta pengalaman aku. Dan segala yang baik itu datang daripada Allah dan segala keburukan itu datang daripada diri aku sendiri.

Cop! Sebelum tu aku nak ingatkan yang semester 4 ni aku tak dapat nak merasai kuliah secara fizikal sepenuhnya sebab COVID19. Yang selebih tu berdasarkan ODL (Online Distance Learning). Ala-ala study di alam maya tuu. Tapi aku akan cuba yang terbaik untuk sampaikan pengalaman aku bersama kursus semester 4 ni okey. Baiklah jom kita start. Ini senarai kod kursus atau kos untuk IM120 semester empat.

  • IML290 - Library Fieldwork
  • CTU264 - Islamic Information Management
  • IML251 - Introduction to Indexing
  • IMD312 - Reference and Information Services for information agencies
  • IMD314 - Extension Services for Information Agencies
  • ENT300 - Fundamentals of Entrepreneurship
  • IML252 - Cataloging and Classification II
  • IMD311 - Introduction to Web Content Management and Design
  • IML290
Hokeyyy aku akan mulakan dengan IML290 iaitu praktikal atau intern. Praktikal untuk pelajar IM120 ni dibuat pada waktu cuti semester 3 dalam tempoh almost sebulan. Yesh. Kena prepare siap-siap cari tempat nak praktikal tu. Jangan last minute nak cari satgi korang kena repeat sem sebab terlepas nak buat praktikal. *Pulakkk* Haaa… sebab praktikal ni korang kena buat HANYA PADA WAKTU CUTI SEM SAHAJA. Imagine korang terlepas nak buat praktikal. Korang kena tunggu CUTI SETERUSNYA untuk BUAT PRAKTIKAL! Uish! Macam mana tu? Maksudnya dengan REPEAT SEM! Faham ke idok ni? Maksudnya korang repeat semata-mata nak tunggu cuti sem akan datang tu je. So, bila dapat arahan dari pensyarah untuk cari tempat praktikal pergi cari terus jangan nak liat sangat buat last minute. Diri sendiri jugak sengsara.

Nasihat aku, bila dah cari tu kalau dah jumpa terus call pihak library pilihan korang tu atau HR department dorang. Tanya dorang accept tak student library management intern situ. Jangan konfiden & tak call sebab ada juga pihak library tak terima sebab tempoh masa intern yang agak pendek (dalam sebulan). Ye adik-adik. Akak korang ni dah terkena. Nasib baik ada backup. Ha ! Jangan lupa cari backup library! Nanti kot-kot kena reject ke, dah takda tempat lain korang nak intern. Lagi satu, waktu call library tu terus dapatkan maklumat ketua librarian atau mana-mana bahagian department yang pensyarah korang boleh berhubung dekat situ. Macam nama, no tel, email dan alamat perpustakaan tu okeyy. Nanti mudah nak bagi dekat pensyarah korang. Bila satu kelas dah siap jumpa tempat praktikal masing-masing, sorang compile jadikan dalam satu dokumen dan print serta bagi soft copy dekat lecturer tu okeyyy. Ini dari pengalaman kakak korang ni. Ingat tau nasihat ni. Ingatttt *gerak tangan sotong*

Selain daripada tu IML290 ni nanti kena buat report berdasarkan buku log so report tu kena buat betul-betul dan pastikan padat ye. Format pastikan buat betul-betul. Sila buat backup segala catatan yang korang buat dalam buku log. Satgi ada kes terkejut tergempak , takdalah golongan yang tertinggal buku log macam semester ni. *aku la tu*. Waktu pratikal tu jangan asyik nak berselfie dengan OOTD je. Tangkap gambar sekali suasana dalam library dan proses korang belajar cara handle urusan dalam library. Semua tu nak dimasukkan dalam report. Kalau praktikal sorang-sorang, minta sorang staff tangkapkan gambar. Contoh macam waktu korang tengah tolong pengguna nak pinjam buku ke. Tauuu! Ingat! Semua bukti tuuu. Satgi jadi macam aku, dah beberapa hari sebelum nak habis praktikal baru nak amik tangkap gambar dalam library. Adik-adik buat persediaan awal-awal ya. Nanti ada kecemasan ke takdalah nak risau pasal tu. Itu ja kot.


Yang nasihat lain, sila jaga adab dan jangan terlalu jakun waktu praktikal tu. Ikut kata boss korang dan jangan nak melawan sebab akan ada supervisor dari pihak perpustakaan disamping supervisor fakulti (pensyarah korang) yang beri markah. So, hati-hati waktu praktikal tu kerana ada yang memerhati selalu *emoji mata* hehe gurau-gurau. Aku pasti adik-adik aku ni takkan buat hal kan? *tunjuk sikit selipar jepun dari belakang* Kalau nak buat hal jugak no problem. Markah turun lepastu buat praktikal sekali lagi hehe. Jadi, korang takkan buat hal.. kan? Kan? *jelingan maut* *peringatan untuk sentiasa jaga nama Uni dan fakulti*


  • CTU264
Seterusnya CTU. Okey. Sebelum ni aku selalu skip part CTU kannn. Okey dengar. Kalini aku taknak skip sebab kali ni CTU serius best. Aku waktu dalam kuliah CTU kali ni rasa semangat tau.*Bukan kuliah CTU sebelum ni aku tak semangat. Cuma kalini terlebih semangat* Sebab dapat belajar mengenai pengurusan maklumat & perpustakaan dalam Islam serta tokoh Islam yang semua hebat-hebat belaka dalam bidang maklumat ni. Tu diaaa. Amacam.. Taknak jadi librarian lagi ke? Hehehe Aku waktu ni terus semangat tau. Teringat waktu kuliah CTU sebelum ni, pensyarah kami ada kata ayat ni yang terus ubah persepsi aku pasal bidang pengurusan perpustakaan serta maklumat.

“Kos IM120, Library Management. Kamu semua sepatutnya bangga, gembira dan bersyukur dapat kos ni. Nanti waktu kerja kamu semua berada di dalam perpustakaan, dikelilingi ilmu.”

Fuhh. Ayat tu sampai ke harini aku ingat. Jadi, adik-adik atau orang-orang yang sedang bekerja dengan bidang maklumat, sila bangga dengan bidang kita serta gembira kerana dapat meneliti serta menyampaikan maklumat yang bermanfaat kepada semua orang. *kelip mata banyak kali ala-ala gadis melayu terakhir gituu* hehe.

Kalini punya CTU pulak memang hebat. Dapat belajar mengenai sejarah Islam dalam bidang pengurusan maklumat. Perpustakaan yang hebat serta terkenal sewaktu dahulu Alexandria, yang telah terhapus.. perghh. Memang betul-betul memberi aura baru untuk meneruskan perjuangan terakhir dekat IM120 ni. Wokey. Nasihat aku untuk CTU ialah, mantapkan teknik untuk menjawab, kalau boleh buat macam ayat KBAT waktu SPM tu. Aku tak pastilah nak kata macam mana tapi bila buat ayat KBAT ni aku agak kureng sikit. Ada masa menjadi ada masa tak. So, it is up to you. Kena praktikkan okey. Dan dengar apa yang pensyarah korang bercerita atau sampaikan. Oriteee?

  • IML251
Untuk IML251. Pasal index iaitu kata kunci yang membantu. Untuk pengetahuan semua, ada beberapa jenis index yang ada, tapi yang paling kita familiar sekali ialah dekat belakang buku tebal. Contoh macam dekat buku teks waktu SPM dulu. Contoh lain macam ni, “Hang Tuah, 90,120,133”. Hang Tuah tu kata kunci yang orang akan selalu tengok untuk cari dalam buku tu dan nombor tu pulak muka surat dalam buku yang akan mention kata kunci tu. Gituuuu. Tak percaya nanti cuba buka buku teks adik-adik dekat rumah atau buku akademik. Hehe. So, apa yang adik-adik junior ni akan belajar? Mereka akan belajar cara nak buat itu la haha. Haa lepastu ada teknik jugak dan tak boleh main buat je hehe so have fun! Kami kena kena buat index berdasarkan artikel hehe. Nasihat aku, tanya pensyarah kalau tak faham dan cuba praktis cari kata kunci dalam sesebuah artikel. Bagi aku okey ja kos ni. Insya-Allah korang pun boleh. Jangan risau ye adik-adik. *usap belakang adik-adik junior secara alam maya*

  • IMD312
IMD312 ni pulak kos yang mengajar mengenai reference department,  serta yang berkaitan dengan servis rujukan. Aku pasti waktu semester ni adik-adik junior dah tahu apa itu reference department dan reference librarian. Jadi, apa yang aku boleh kata korang akan belajar cara nak jadi reference librarian, teknik mencari dan lain-lain. Okeyy. Yang ini bagi aku macam biasa, kena fahamkan sepenuhnya sebab asas. Wokay?? *slang Uncle Muthu dalam siri animasi Upin Ipin*

 

  • IMD314
IMD314 ni bagi aku kos yang sangat istimewa sebab untuk yang ini korang akan belajar cara nak buat program yang lain sikit daripada program yang selalu perpustakaan buat yang pernah korang belajar dekat IMD227. Contoh macam perpustakaan bergerak tu. Haaa. Ada sebab kenapa perpustakaan buat tu tau. Bukan saja-saja. So, kena belajar betul-betul dan fahamkan sebab nanti korang akan kena buat proposal program serta (kalau keadaan semakin pulih) menjayakan program korang tu. Yes. Kena buat program dan berurusan dengan pihak rasmi selain universiti kita tu. Tapi waktu batch aku, kitorang tak sempat nak buat program. Baru siap proposal dah ada kes COVID19 jadi bertukar sikit cara assignment kami. Takpa yang penting sekarang ni korang kena tahu cara nak buat program dan kenapa. Anda paham? Ingat, kalau taktahu tanya. Pensyarah tu tak makan orang pun. Lagipun rugi tak tanya pensyarah demi mendapatkan extra ilmu. Nanti boleh kongsi dengan classmate. Haa baru sama-sama naik! B)

  • ENT300
ENT300 ni pasal berniaga dan juga perniagaan. Actually kalau tak silap aku bukan kos IM120 & IM110 je kena amik. Dengan kos lain sekali tapi ada ja yang aku perasan kos yang tak amik. Kos ENT300 ni bagi aku yang okey ialah takda nota banyak atau kuliah yang korang kena dengar lama sebab kos ni lebih tertumpu pada project atau group assignment korang tu. Korang akan belajar pasal berniaga. Nanti kena interview ahli perniagaan contoh tanya cara mereka berjaya, dan buat perniagaan sendiri.

Nasihat aku, untuk yang part tubuhkan perniagaan sendiri pula kena ikut apa yang silibus nakkan macam BMC serta Business Plan. Business Plan tu korang kena banyakkan bersabar nak siapkan sebab bagi aku, part paling kureng aku minat nak buat ialah kira-kira. *sebab semua dekat sini tahu yang kos IM120 dan IM110 ni takda matematik* Jadi bila tanya kira-kira dekat budak information management tu, harap boleh bersabar sikit sebab kami nak kena amik masa untuk brain haha. Aku dah pernah terkena dulu waktu praktikal jadi korang kena sentiasa asah otak kiri korang. Hafal balik sifir tau bila-bila ada masa haha.

Crunchyroll - Forum - Describe your day with only a gif - Page 313
  • IMD311
IMD311. Antara kos yang paling aku tertunggu-tunggu dari waktu praktikal lagi. Haha. Yesh. Korang akan belajar cara nak buat website menggunakan coding HTML, CSS, JAVASCRIPT. Kepada yang jenis macam aku dah ada pengalaman berblogging, dulu suka design blog ikut tutorial kak lyssa ngan kak atiqahjaidin, jangan risau. Insya-Allah korang boleh buat sebab asas dah ada. Kepada yang tiada asas pun jangan risau sebab nanti korang akan belajar buat coding dengan step by step. Just ikut dan cuba buat dan praktikkan.

Ha lepastu jangan lupa bawa laptop masuk kuliah sebab korang akan praktikkan sekali guna laptop korang tu. Satgi nganga ja tengok pensyarah terang dekat depan. Masuk lalat baru tahu. Kos ni bagi aku bestttt. Waktu ni pun aku jakun sebab dapat bina website daripada 0. Fuhh. Bangga woo lepas dah siapkan. Selama ni main ikut tutorial je copy paste dekat blog ni. Tapi kalini dapat tahu sebab kenapa coding tu kena ada. Pantang larang pun ada tau dalam HTML, CSS & JAVASCRIPT so take note. Satgi meraung web tak jadi. Coding ni nampak je mudah tapi satgi waktu nak buat from zero boleh juling mata tu sebab banyak sangat code. Dahlah buat dekat notepad. *Aku lagi prefer guna notepad berbanding software sebab dah terbiasa pensyarah ajar guna notepad* Lagi satu, jangan lupa backup segala coding dekat GITHUB. Boleh try usya GITHUB & W3SCHOOL ni apa sebab penting untuk project korang selain banyak kelebihan yang korang boleh dapat. Itu je kott. Hehe. Have fun ya feeling-feeling macam hacker nanti haha.
  • IML252

IML252. Ini dia.. sambungan kepada IML202 kesayangan korang dulu. *eh betul apa sebabkan kos ni lah nanti buatkan korang ada sudut pandangan seorang pustakawan* Yang kos sambungan sebelum ni, MAKE SURE korang dah PRO okey. Sebab nanti kena buat yang katalog penuh. Yesh. Akak-akak dan abang-abang korang dah ada pengalaman membuat katalog untuk buku. Jadi adik-adik bila lagi? *tiberr* Haha sorry kalau aku buat korang nerves. Erm yang ini memang tak lain tak bukan, kena fahamkan 100% sebab aku takut nanti korang terbuat ajaran sesat. So, make sure ingat selalu format dan benda basic pasal AACR okey. Tanya pensyarah kalau takfaham. 

Nasihat aku, kalau still tak faham-faham, buat study group waktu free dengan member yang korang rasa dorang tu paham dan boleh membantu. Duduk dekat bawah pokok ala-ala nak berkelah tuu. Lepastu suruh dorang ni terangkan dengan cara yang paling santai sekali. Buat lawak-lawak sikit ke. Haa.. Insya-Allah boleh faham. Kita cuba ikhtiar kan.. Kot-kot kat bilik kuliah tak masuk dalam kepala ke. Huhu. Waktu batch aku, kami kena video call untuk berbincang pasal homework kami. Macam biasa, jumlah homework untuk semester ni pun tak jauh beza dengan homework semester lepas hehe.

Tapi serius adik-adik. Lepas dah faham IML252, mesti korang akan rasa best sebab dah tahu cara nak buat katalog. Lepasni masuk mana-mana perpustakaan boleh pergi buka OPAC dan tengok maklumat pasal buku sambil tersenyum misteri disebabkan ilmu yang sudah dilengkapi bagi semester ni. *ehh* Tapi idok ler complete mana. Degree nanti kena sambung lagi bagi nak lebih mendalam hehe.

Eh kejap. Okey ke tu. Ke dah sendu. Takmau sedih-sedih. Ingat yang belajar untuk menuntut ilmu ni dapat pahala. Kalau rasa tertekan pergi beli ice cream or layan movie apa-apa. Tapi jangan korang marathon pulak. Satgi bukan selipar jepun akak terbang, AACR akak yang terbang ke korang. Memang susah menuntut ilmu ni. Tapi percayalah.. dekat pengakhiran nanti akan dapat kepuasan serta kemanisan yang tak terhingga. Apatah lagi dapat tahu yang diri korang MAHIR dalam sesuatu bidang tu. Kan. kan. Bak kata pensyarah aku dulu, belajar ni bukan sekadar nak tambah ilmu je. Tapi..

“Belajar ni untuk improve diri”
Cewahhhh! Hehe. Sedapkan ayatnya? Hehe. Orite. Itu sahaja daripada aku kali ni.

Midterms Described By GIFs

Kepada adik-adik IM120 dan yang bakal menjadi ahli keluarga IM120 serta keluarga pengurusan maklumat (faculty of information management), selamat datang. Hehe. Korang kena bangga tau sebab kita ni dikelilingi maklumat dan ilmu hehe. Aku doakan urusan korang dipermudahkan selalu dalam menuntut ilmu serta berjaya di dunia dan di akhirat. Ingat, yang penting sekali ialah niat nak menuntut ilmu. Jangan nak melencong pulak tiba-tiba niat ke arah lain! Nanti lain output yang korang akan dapat.

Terima kasih kerana sudi membaca segala kisah pengalaman aku. Aku ingat nanti nak share tips waktu belajar dekat uni atau tips pasal softskill. Korang nak tak? Huhu. Even aku ni masih muda lagi, tapi still nak share jugak haha. Mungkin lebih kepada dari sudut pandanganlah kot. 

Antara kata-kata yang aku ingat sehingga harini juga,

Menuntutlah ilmu sebanyak yang mungkin kerana ilmu tidak pernah akan habis malah ia berguna dan akan dipandang tinggi orang yang berilmu jika dibandingkan dengan harta yang boleh habis suatu hari nanti dan bakal meninggalkan kita.

Thats all. Jaga diri semua. Doakan aku lulus semester ni dan dapat keputusan yang cemerlang tau. Doakan sekali semoga ada rezeki untuk aku sambung ke degree nanti.. Insya-Allah, aamiin. *Aku dah mohon haritu, harap-harap dapatlah huhu*


  • Kesimpulan
Aku harap semua pembaca dapat banyak maklumat mengenai kos kami ni. Aku tahu banyak yang anggap kos ni kos bosan atau ewwwww kos ape niiii urus library?? Lol. Aku pun dulu macam tu. Lama-lama dirini dah jatuh cinta dengan dunia library. Aku pernah terfikir satu perkara waktu praktikal dulu. Waktu tu aku ada terpandang reference librarian kami yang tengah tolong pelajar bidang perubatan dalam selesaikan masalah dia. Dan aku terfikir.. Besar jasa seseorang pustakawan kepada masyarakat. Dengan memberi sumber ilmu serta bantuan ke situ (tolong cari buku/maklumat) insya-Allah mereka inilah antara golongan yang menolong negara kita untuk melahirkan warga guru, doktor dan insan-insan hebat yang lain. Memang betul pekerjaan seorang pustakawan ni tak femes atau tak dipandang tinggi (bagi aku sebab bila dengar atau tengok reaksi wajah tiap kali aku kata kos diploma aku ni) oleh masyarakat. Tapi dekat luar negara mereka semua sangat hormat dengan librarian dan langsung tak pandang rendah. Dan aku pasti tu akan berlaku ke Malaysia suatu hari nanti diikuti dengan amalan membaca.

Sekian dari aku.

Yang ikhlas,
Nisha

p.s. Untuk maklumat yang lebih mendalam mengenai kos ni korang boleh usya link dekat bawah ni okey? ^_^ Ada apa-apa nak tanya terus tanya pihak UiTM hehe.

BROCHURE FACULTY OF INFORMATION >SINI<

WEBSITE FACULTY OF INFORMATION >SINI<

P.s. Niat aku hanya sekadar menyampaikan pengalaman kepada yang kemungkinan bakal melakukan kesilapan sama. Jadi aku taknak tengok mereka jadi macam aku. Aku nak minta maaf kepada yang ada terasa atau terguris selama aku upkan kisah pengalaman di blog. Mungkin aku tersalah guna ayat atau terma. Dan terima kasih juga kepada pensyarah-pensyarah (dari fakulti lain sekali ^^) serta senior-senior  fakulti pengurusan maklumat (classmate, coursemate, IMmate sekali) kerana telah banyak bantu serta beri ilmu dekat aku bermula dari semester satu sehingga kini, insya-Allah yang terakhir. Hanya Allah sahaja yang boleh membalas jasa hampa. Mwahh *flying kiss dan buat mini love acah2 retis kpop*

  • Alang-alang dah entri terakhir, bolehlah aku nak share moment throwback semasa aku di UiTM Kedah bersama rakan-rakan seperjuangan IM120 & keluarga fakulti pengurusan maklumat aku ni hehe.
Antara gambar awal kelas kami bersama , KIM1201B (2018)

Team aku waktu kami sertai Innovation And Design Library (InDelib) 2018 (kami menang silver tau hehe)

Group aku lepas presentation untuk IML105 . Masing-masing bermakeup dan berblazer. hehe

IM Family Day 2018 (yang atas tu bersama classmate tercinta - ini family day antara student IM120 & IM110)

Gambar kelas kami ketika semester 1 (habis last paper di Dewan Perdana UiTM Kedah)

Kenangan pergi ke Pekan Rabu bagi Inforace bersama pensyarah kami yang dianjurkan olek pihak Perpustakaan Perbadanan Awam Kedah (PPAK)

Bersama classmate memantau kedatangan senior dan junior sem 1 untuk program *aku dah lupa nama programnya* yang berkaitan dengan social media & online business 

Bersama team & classmate (serta gambar semua yang hadir) untuk English bootcamp (khusus untuk IM120)

Gambar kelas kami ketika semester 2 (habis last paper di Dewan Perdana UiTM Kedah)

Berjumpa dengan booktuber & penulis novel FIXI Psikik, Husna Rosli yang kebetulan merupakan seorang pelajar library juga yang sedang membuat pratikal di Perpustakaan Sultan Badlishah (PSB) UiTM Kedah. Siap dapat tanda tangan dengan button badge lagi, kau hadooo haha. Serius happy waktu ni T^T.

Program simpulan kasih 2.0 oleh ALiM di Pusat Aktiviti Warga Emas, Sungai Petani 

#IMVengers ketika acara penutupan SAF (Sukan Antara Fakulti) 2019

Moment selepas Mesyuarat Agung/ Annual Grand Meeting (AGM) kelab ALiM (Association of Library Management) sesi 2019/2020 di Dewan Sri Jerai

Berposing di bawah mentari ketika memakai baju korporat ALiM  for the first time hehehe (ALiM : Association of Library Management - follow Instagram ALiM tau! Kita bagi up followers hehe @alimuitm)

Masing-masing study hard bersama buku tercinta, AACR (a.k.a. kitab library students) yang sentiasa menemani di sisi *tidak kisah ketika cuaca panas ataupun hujan lebat huhu* sebab memang wajib kena bawak takpun nak study group sama-sama buat homework dekat PSB (Perpustakaan Sultan Badlishah - UiTM Kedah) Ini antara fav port kami tau haha. Bila duduk situ dapat aura lebih dari deretan AACR tu hagagaga

Bersama group members ketika pergi ke POLIMAS bagi sesi temu duga untuk kos IML204 

Gambar kelas kami ketika semester 3 (habis last paper di Dewan Perdana UiTM Kedah)

Kenangan semasa buat latihan industri di PTAR UiTM Sungai Buloh. Yang dekat bawah bersama kami tu senior degree kami IM244 yang kebetulan buat praktikal dekat sini sekali. Tak silap senior kami ni batch yang kedua terawal untuk IM120 (Yeshh! study di UiTM Merbok dulu) Tapi sambung degree di UiTM Puncak Perdana. Senior ni lah yang banyak membantu kami bertiga jadi arigato senpaii hehe. (psst! budak medic dekat sana hensem tauuu saja nak bagitahu haha)

Gambar kelas kami (gadis-gadis ayu) ketika semester 4 (Ciannya tengok kakak-kakak senior korang ni berbaris duduk dekat tangga menunggu nak masuk bilik kuliah haha) 

*Ada lagi program ALiM lain aku tak dapat join sebab bertindih dengan program kelab takpun kurang sihat nak pi. T-T* Nak info lebih lanjut boleh stalk instagram @alimuitm okey? Senior akan update dekat situ kalau ada apa-apa benda penting.

Dan itu sahaja.. Malangnya tiada lagi moment ‘habis last paper’ untuk kami sekelas bergambar di hadapan dewan perdana buat kali terakhir.. (iyela.. sem 4 kan sem terakhir… sobbs) thank you for all the memories guys. Aku sayang hampa semua ketat-ketat. Bila-bila masa nanti kita reunion okey?? Dekat kenduri kahwin pun boleh jugak *ehh terbatuk pulak* XP Hehehehe gurau2.

-TAMAT-