Friday, 22 September 2017

Salam Maal Hijrah 2017 - 1439H



Nisha ingin mengucapkan Salam Maal Hijrah 1439H. Semoga kita semua dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki, diberi kesihatan yang baik, ditetapkan iman, dipermudahkan segala urusan, diberkati kehidupan serta dikurniakan kebahagiaan dunia dan akhirat. Amin ❤

Tuesday, 19 September 2017

APABILA DISNEY IMPRESSION PERGI KE DISNEYLAND....

     Kejap!! Sebelum kita start, korang tahu tak apa tu impression dalam tajuk entri Nisha kalini? Okey. Impression ni macam dia tiru suara serta gaya sesuatu. Haaaa sudah faham? Hehe

     Alright, assalammualaikum semua! Okey. Harini Nisha nak share satu YouTube channel ni. Youtuber ni memang sumpah gempak gila! Dia boleh tiru nak dekat 100 suara watak-watak dalam citer Disney! Gila kan?? Nisha pun tak boleh buat macam tu CX Well, dia memang gifted kan, nak buat macam mana.. hehe.

     Semua orang dalam dunia ni ada kelebihan tersendiri. Macam abang kita sorang ni, Brian Hull. Dia boleh tiru suara watak Disney dan beberapa watak yang lain. Ha, mesti korang tertanya-tanya kan apa lagi yang dia boleh buat dengan suara-suara tu semua?

Antara yang dia dah lakukan, (Nisha rujuk YT channel dia) ialah dia buat cover lagu dengan suara watak-watak tersebut. Selain daritu, dia juga ada buat 'marathon' suara watak-watak tersebut. Best kan?

Jom kita serbu ramai-ramai ke YouTube channel dia!


Okey, kembali semula ke poin utama kita harini.. Nisha ada terjumpa satu video iaitu :


Doing Impressions to Characters at Disneyland

Hamek kau. tak pernah terfikir bila kita boleh ajuk suara orang tu and jumpa orang tu dgn suara serta gaya ala2 macam orang tu. *alamak berbelit pulak ayat!* Ha, nak tahu apa yang terjadi... Korang tengoklah sendiri ya! =P

(antara momen feveret yang Nisha suka)

     Tapi sumpah best kot dorang punya reaksi. Ada yang ternganga, terlompat-lompat macam beruk, tepuk-tepuk tangan dan lain-lain lagi! Yela. Imagine korang kena jadi maskot Donald Duck. Tetiba ada orang datang buat suara Donald Duck (diri korang time tu) tak ke happy? Kalau Nisha laaa.. memang Nisha lompat-lompat macam kanak-kanak ribena tu! Hihi Anyway, ada part paling touching bila watak tu peluk dia sebab terharu.

     Brian Hull ni pun pernah jugak buat suara time dia pergi drive thru. Pekerja tu memang terkejut gila kot lol XD kejap-kejap suara Mickey mouse. Kejap-kejap Donald Duck pastu Goofy. Korang cek lah videonya :


"Yay! There were laughing that makes my heart happy!!" -Brian

     To be honestlah, dia ni memang sweet. Dia maanfaatkan kelebihan dia dengan menggunakannya bagi membuat hari seseorang itu ceria. Jarang kan kita tengok orang yang nak tengok orang lain gembira. Sekarang ni Nisha tengok semua banyak buat hal masing-masing ja. Hmmm *geleng kepala*

Okey, antara video-video lain Impression yang korang boleh tengok melalui Playlist Brian ialah :










     So.... kalau korang diberi peluang untuk berjumpa dengan dia atau orang lain yang boleh buat suara watak tertentu, korang nak dorang buat suara watak siapa? Siapa watak feveret korang?

Atau... apa yang korang akan buat bila korang ada kelebihan macam abang Brian kita ni? Tolong orang? Buat orang gembira? Kerja? Cari pendapatan?

Haaa cer komen sikit! (:

Thursday, 14 September 2017

Alfatihah ...



Allahu. My heart stops for awhile when I read the news, it's so heartbreaking 😔 Al-fatihah kepada anak-anak di Pusat Tahfiz Darul Quran Ittifaqiyah, Keramat. Syurga tempatmu disana ❤️

Wednesday, 13 September 2017

Worldless Wednesday #2 | Life


p.s. I know it's already late but who cares right haha it's still Wednesday lol lol lol

Saturday, 9 September 2017

August Fav Book : HIJAB karya Aida Adia

 
Rating : ★★★★★!
Tempoh baca untuk habiskan novel : 2 hari!
One word to describe this novel : GEMPAKKKK!


Assalammualaikum semua! Okey, harini Nisha nak buat short entry dengan review novel HIJAB by Aida Adia. First, Nisha pasti yang korang semua tahu nisha memang gilakan cerita seram . Lagi-lagi novel seram. Haa, hampir nak penuh dah almari tu dengan novel seram. Dari Blinks, Fixi dan banyak lagi! Semuanya tersusun kemas. Balik semula, Nisha taknak spoil korang so Nisha hanya akan cerita apa yang Nisha dapat dari novel ni.


  • Watak utama :

Annisa Faiha ,
Okey. Time Nisha baca part depan tu Nisha terus jatuh cinta dengan watak dia ni. Harap sangat-sangat boleh jumpa dia in real life sebab banyak benda akan berlaku dekat dia dalam bab-bab seterusnya. Semua tu buatkan dia lebih kuat. Jadi Nisha nak peluk dia ketat-ketat huhu. Dahtu dia ni jenis anak yang baik dan tidak menyusahkan ibu dan bapa dia.


  • Part paling best dalam novel :

Time Annisa kena culik dalam alam bunian. Time tu rasa macam,


PERGHHH MACAM NI RUPANYA.
WAIT.. SO???
ER..... JAP.. JADINYA DIA NI.... 

Haaa see. Banyak juga plot novel yang telah di twist oleh penulis bagi readers rasa OMAIGOD OMAIGOD haha


  • Part paling annoying/tak syok dalam novel :

Time part si jahat tu muncul. Ya Allah.. kalau boleh macam nak gigit gigit je dia tu! Nisha taknak cerita sangat pasal dia ni sebab Nisha nak korang rasa sendiri macam mana rasanya bila jumpa orang tu huhu


  • Pengajaran :

Pada awalnya, Nisha ingat yang novel ni hanya akan tertumpu pada kes 'hijab' je. Tapi... sebaliknya ada lagi banyak isi-isi tersirat terkandung dalam novel ni. Semuanya berkait rapat dengan Hijab. Ibarat macam HIJAB ni ialah main poin dia la. Huraian2 dia semuanya menjelaskan lagi pasal HIJAB ni dengan kehadiran peristiwa dan adegan yang berlaku dalam novel ni. Haa gitu.

Moral of the story, Nisha dah taknak rasa nak buka hijab lagi. Sumpah seram wooo. Lagi-lagi lepas dapat tahu apa yang dilihat oleh Annisa ni. Bukan tu ja. segala rahsia kita boleh tahu. Nisha memang tak bersedia nak tahu semua rahsia tu dengan terbukanya hijab Nisha nanti. huhu

Tapi serius ah.. Nisha tabik gila dekat orang luar sana yang boleh memanfaatkan kelebihan ni dengan sebaik mungkin. Macam tolong orang.

Nisha pun ada sorang member ni dah terbuka hijab. Nisha ada tanya dia, "should I buka hijab?" Korang nak tahu dia kata apa?


Tak payah. Nanti kau jadi trauma. Pastu terus gila.
Ibu Nisha pulak kata,


Tak perlu. Ustaz-ustaz yang hebat lawan dengan 'benda-benda' tu semua pun demam lepas berlawan, inikan kamu yang takda basic nak hadap 'dorang'..
Ustazah Nisha pulak,


Buat apa nak buka hijab? 'Dorang' semua tu bukannya comel. kalau comel tu lainlah cerita.

hehehe


  • Others :

Novel ni ada sertakan beberapa ayat yang boleh diamalkan untuk lindung diri daripada Sihir dan perkara-perkara yang tidak diingini berlaku. Nisha sendiri rasa benda ni actually sangat berguna sebab kita, readers pun boleh amalkan ayat-ayat tu. Bukan tu je, kita boleh share dengan orang-orang sekeliling yang tersayang.



Antara review lain yang Nisha dapat dari laman goodreads :



So yeah, that's all! Nisha harap korang dapat beli buku ni sebab guarantee best! Kepada yang dah baca, cer komen sikit kat bawah apa yang korang rasa best dalam novel ni. Tapi ingat! Jangan sampaikan spoil orang pulak!! hehe

Harap entry kali ni berguna. Selamat malam semua ^__^