Sunday, 29 October 2017

Domain baru HBJ! (nishanisrina.com)

          Assalammualaikum semua~!  Wah!!! Nisha tengah happy gila ni! Tak sangka, akhirnya dapat domain sendiri! Ini semua berkat PokUcu dan SisHawa . Korang boleh baca entri sebelum ni, >HBJ menang contest PokUcu!< . Kat situ Nisha dah terangkan apa yang akan terjadi.

Back to the story, daripada

hadiahbintangjatuh.blogspot.com

kepada

nishanisrina.com

!!!

          OMAIGOD OMAIGOD OMAIGOD~!! Perghh rasa lain gila XD Serius happy hihi >3< Bila baca sahaja link blog, terus rasa bersemangat nak update. Tapi nak buat macam mana kan, SPM lagi seminggu ja, so maybe Nisha tak dapat update selama sebulan huhu. Pasal design blog pula, Sis Hawa akan start edit selepas Nisha tamat SPM (30/11) . Iyela, takut menganggu Nisha pulak kan. Peperiksaan besar ni haha

Baiklah. Itu sahaja. Terima kasih sekali lagi kepada PokUcu dan SisHawa ^^ Nanti kalau ada apa-apa update, Nisha akan update dalam entri akan datang :3 Pandai-pandailah Nisha curi masa nanti XD


salam sayang,
NISHA NISRINA

Wednesday, 18 October 2017

HBJ menang Contest POKUCU.COM !


Assalammualaikum semua!! Ya Allah, tangan ni masih menggigil dek terkejut tadi. Tak sangka yang PokUcu akan pilih HBJ sebagai pemenang pertama untuk Contest PokUcu  T___T

Eh, PokUcu? Contest? Jap jap.. Contest yang mana satu ni?  Tak pernah dengar pun???

Pulak. Ni mesti tak sempat nak ikuti contest PokUcu ni. Macam ni.. Pada zaman dahulu... eh terover pulak >3< hihi alright, alright. :3 Sebelum ni, Nisha pernah ikuti satu Contest iaitu >SUPPORT ME POKUCU CONTEST<


Itulah entri Nisha yang Nisha hantar kepada SisHawa  melalui entri >INI< .



dan alhamdulillah, I won! hihi Terus melompat kau lepas nampak nama HBJ tersenarai dalam senarai pemenang >//< Nisha terus lari pergi dekat mama Nisha. Mama Nisha pun terkejut beruk  tengok anak gadis dia tetiba hyper semacam XD Dan, Mama Nisha turut berasa gembira mengenai hal ni.

"Oh, kiranya.. dah boleh jadi macam Hanis Zalikha lah ni? Hahaha"- Mama Nisha
Amboi, ke situ pulak XP Tapi mana tahu kan.. Insya-Allah.. ada rezeki tak ke mana hihi >.<

Tahniah juga Nisha ucapkan kepada pemenang lain. ^^  Waduhhh tak sabar betul nak tengok wajah baru HBJ dan link HBJ selepas ni.

hadiahbintangjatuh.blogspot.my

ditukarkan kepada

hadiahbintangjatuh.com !!

Waaaa saya suka saya suka~~ *suara Mei Mei kawan Upin Ipin*

Baiklah, itu sahaja. Terima kasih semua kerana masih menyokong HBJ sampai ke harini.
Insya-Allah Nisha akan rajin BW  dan lebih aktif selepas ini. 


*nah flying kiss daripada
abe hencem, untuk korang*

Salam sayang,
NISHA NISRINA

Saturday, 14 October 2017

Hapy Sunday!

           Assalammualaikum ~! Happy Sunday semua! Fuhh, rasa lega betul bila dah cuti ni. Kalau tak, pergi sekolah je memanjang lol. XD Nisha taktahulah kenapa but sekarang ni Nisha kuat makan buah pisang. Like.. is it weird? haha bila rasa malas nak makan apa-apa je mesti amik pisang. >3<


          Harini ingat nak start re-reading my fav novel. Should I? Aigooo. Nisha SPM makin dekat lah! Yes, I know but its fine right? Nak release kan tension huhu T3T Petang ni Insya-Allah kawan Nisha yang semalam tu datang lagi. Hari ni kalau sempat nak layan movie 'it' dengan dia online dekat Putlocker.sk . Sekali lagi, "kalau sempat" hehehe. Kebetulan dia pun tak takut dengan badut. Nisha pun pelik. Seram sangat ke badut? Nisha tengok okey ja dorang semua tu hahaha


          Oh ya, Nisha ada buat satu mask muka semalam with my mom. Mulanya okey, tapi bila dah dibiarkan lama makin mengeras. Hamek kau, langsung tak boleh gerak muka ni XP Alhamdulillah, everything went well. Lepas basuh muka, kulit muka rasa lembut je and licin. Takda rasa gatal-gatal. Ini semua idea Mama Nisha actually. Dia kata ada viral cara nak flawless kan kulit. So, kitorang buatlah eksperimen ni. And yeah, if you ask me.. I will give a greenlight! Tapi benda ni kena buat sekali seminggu je. Itu dah cukup.

Korang nak test buat jugak? Check out this entry ! >HERE<

Alright, that's all kot. Ada apa-apa nanti Nisha update lagi.

Salam sayang,
NISHA NISRINA

UPDATE : Study week!


Assalammualaikum semua.
Okey, Dah lama rasanya tak update entri biasa. Nisha betul-betul minta maaf. Haritu ingat nak update entri review movie 'it' tapi tak jadi pulak. Takda masa lah korang. Kat sekolah ada program pecutan SPM. Cuti ni pun kena study. Mama Nisha dah bebel bila Nisha duk hadap phone/pc lama-lama.

Masuk balik pada tajuk entri, Nisha sekarang tengah berusaha nak cover balik semua tajuk untuk subjek-subjek SPM. Risau betul kalau2 tak sempat nak cover semua. Nisha ada tiga subjek yang Nisha lemah / kurang mahir.




1. Matematik
2. Matematik tambahan
3. Prinsip perakaunan

Haha, Nisha tahu.. Mesti korang pelik. Kalau dah tak boleh bawa maths, kenapa bawa addmaths? Kan?? Lol, entahlah. Pada mulanya Nisha minat maths. Something happened and yeah. I started to hate maths. Lagi-lagi yang berkaitan nombor-nombor ni. Ya Allah, rasa macam "bapak menyemak dohhh" lol. But its okay, Nisha  dah sedar dan start suka balik ketiga-tiga subjek kat atas ni.



Nasiblah ada sorang kawan Nisha ni yang boleh dikatakan mahir bagi subjek-subjek di atas sudi nak ajar Nisha. Alhamdulillah, kitorang dah bercadang untuk study bersama-sama selama seminggu ni. Dia pun tak balik kampung. Kalau kitorang study dua orang je, memang confirm masuk apa yang nak di baca/ hafal / buat. Bukan apa, kalau ramai-ramai, memang serius tak masuk! Buat penat je keluarkan buku. Last-last borak je memanjang. Belajarnya idok. haha

Tadi pun kitorang study selang seli. Account, math, addmaths. Bila dah sampai tahap tak boleh sambung nak belajar, kitorang berehat. Nisha layan main game manakala dia layan Youtube. Tengok DIY.


Selain daripada tu, Nisha nak share sikit app yang sekarang Nisha selalu guna. Satu je, iaitu JOOX!

JOOX ni sebenarnya dulu Nisha tak suka pakai. Tapi sekarang baru pandai pakai lol. App ni memang sumpah terbaik. Lagu-lagu semua baru-baru. Dorang siap buatkan playlist ikut kategori lagi. Playlist gembira, sedih, kecewa semuanya ada. Playlist nak pergi shopping pun ada! Haaa memang mantop!

Nisha paling suka bila tekan GIFT dorang. Ada satu ikon hadiah kecik warna biru. Bila korang tekan nanti dia akan bagi free listen selama 12 jam APABILA kita share satu lagu dekat WeChat / Facebook. Nisha selalu post dekat facebook.

Tips dari Nisha, Nisha tak post dalam facebook sebenar Nisha. Nisha post dekat akaun facebook yang lain. Kira menipu jugaklah huhu. Bukan apa, bila dah habis dengar, kena share lagi sekali untuk dapatkan free listen 12 jam berikutnya. Takkan Nisha nak spam dekat facebook Nisha pasal lagu je huhu




Alright. That's all kot. Esok pun Nisha and kawan Nisha nak study subjek yang sama. Wish us all the best yaaa!

Tata titi tutu~!

Salam sayang,
NISHA NISRINA

Sunday, 1 October 2017

Alhamdulillah, menang " Giveaway "Free Cake" design by Leen Azi


Assalammualaikum semua! Wah, alhamdulillah.. Nisha terpilih untuk menjadi pemenang bagi Giveaway "Free Cake" design by Leen Azi ! Terkejut jugak tiba-tiba dapat mesej di FB dari Blogger LeenAzi suruh reply. Sebenarnya nak dijadikan cerita, Nisha offline dari update blog selama seminggu lebih sebab tiada masa akibat Program pecutan SPM di sekolah bermula pada minggu lepas.

Dapat tahu sahaja info ni, terus Nisha mesej Makngah Nisha suruh ambil cake. Untuk pengetahuan korang. GA ini untuk blogger area Kulim sahaja. Tapi kalau bukan area Kulim pun boleh join. Tapi kalau menang kena ambil sendiri cakenya. Kebetulan kampung Nisha dekat area Kulim.

Itu sebab Nisha konfiden masuk. hehe. Alhamdulillah rezeki Nenek, Atok dan keluarga Makngah Nisha di kampung sana. Dapat rasa kek ni. Dan terima kasih kepadaNya kerana memudahkan segala urusan pada harini.

Terima kasih sekali lagi ya kepada Blogger LeenAzin atas keknya! Keknya sumpah lawa dan sedap! hihihi (ini apa yang dikatakan oleh Atuk Nisha yaaaa)

Sejujurnya sedih jugak sebab tak dapat rasa kek. Tapi nak buat macam mana kan.. hahaha

Alright. That's all. Terima kasih kerana sudi membaca ^_____^

Salam sayang,
Nisha Nisrina

Goodbye September, hello October! :D


Wah.. Pejam celik, pejam celik.. Dah masuk bulan Oktober. Sekejap betul masa berlalu. :3

Friday, 22 September 2017

Salam Maal Hijrah 2017 - 1439H



Nisha ingin mengucapkan Salam Maal Hijrah 1439H. Semoga kita semua dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki, diberi kesihatan yang baik, ditetapkan iman, dipermudahkan segala urusan, diberkati kehidupan serta dikurniakan kebahagiaan dunia dan akhirat. Amin ❤

Tuesday, 19 September 2017

APABILA DISNEY IMPRESSION PERGI KE DISNEYLAND....

     Kejap!! Sebelum kita start, korang tahu tak apa tu impression dalam tajuk entri Nisha kalini? Okey. Impression ni macam dia tiru suara serta gaya sesuatu. Haaaa sudah faham? Hehe

     Alright, assalammualaikum semua! Okey. Harini Nisha nak share satu YouTube channel ni. Youtuber ni memang sumpah gempak gila! Dia boleh tiru nak dekat 100 suara watak-watak dalam citer Disney! Gila kan?? Nisha pun tak boleh buat macam tu CX Well, dia memang gifted kan, nak buat macam mana.. hehe.

     Semua orang dalam dunia ni ada kelebihan tersendiri. Macam abang kita sorang ni, Brian Hull. Dia boleh tiru suara watak Disney dan beberapa watak yang lain. Ha, mesti korang tertanya-tanya kan apa lagi yang dia boleh buat dengan suara-suara tu semua?

Antara yang dia dah lakukan, (Nisha rujuk YT channel dia) ialah dia buat cover lagu dengan suara watak-watak tersebut. Selain daritu, dia juga ada buat 'marathon' suara watak-watak tersebut. Best kan?

Jom kita serbu ramai-ramai ke YouTube channel dia!


Okey, kembali semula ke poin utama kita harini.. Nisha ada terjumpa satu video iaitu :


Doing Impressions to Characters at Disneyland

Hamek kau. tak pernah terfikir bila kita boleh ajuk suara orang tu and jumpa orang tu dgn suara serta gaya ala2 macam orang tu. *alamak berbelit pulak ayat!* Ha, nak tahu apa yang terjadi... Korang tengoklah sendiri ya! =P

(antara momen feveret yang Nisha suka)

     Tapi sumpah best kot dorang punya reaksi. Ada yang ternganga, terlompat-lompat macam beruk, tepuk-tepuk tangan dan lain-lain lagi! Yela. Imagine korang kena jadi maskot Donald Duck. Tetiba ada orang datang buat suara Donald Duck (diri korang time tu) tak ke happy? Kalau Nisha laaa.. memang Nisha lompat-lompat macam kanak-kanak ribena tu! Hihi Anyway, ada part paling touching bila watak tu peluk dia sebab terharu.

     Brian Hull ni pun pernah jugak buat suara time dia pergi drive thru. Pekerja tu memang terkejut gila kot lol XD kejap-kejap suara Mickey mouse. Kejap-kejap Donald Duck pastu Goofy. Korang cek lah videonya :


"Yay! There were laughing that makes my heart happy!!" -Brian

     To be honestlah, dia ni memang sweet. Dia maanfaatkan kelebihan dia dengan menggunakannya bagi membuat hari seseorang itu ceria. Jarang kan kita tengok orang yang nak tengok orang lain gembira. Sekarang ni Nisha tengok semua banyak buat hal masing-masing ja. Hmmm *geleng kepala*

Okey, antara video-video lain Impression yang korang boleh tengok melalui Playlist Brian ialah :










     So.... kalau korang diberi peluang untuk berjumpa dengan dia atau orang lain yang boleh buat suara watak tertentu, korang nak dorang buat suara watak siapa? Siapa watak feveret korang?

Atau... apa yang korang akan buat bila korang ada kelebihan macam abang Brian kita ni? Tolong orang? Buat orang gembira? Kerja? Cari pendapatan?

Haaa cer komen sikit! (:

Thursday, 14 September 2017

Alfatihah ...



Allahu. My heart stops for awhile when I read the news, it's so heartbreaking 😔 Al-fatihah kepada anak-anak di Pusat Tahfiz Darul Quran Ittifaqiyah, Keramat. Syurga tempatmu disana ❤️

Wednesday, 13 September 2017

Worldless Wednesday #2 | Life


p.s. I know it's already late but who cares right haha it's still Wednesday lol lol lol

Saturday, 9 September 2017

August Fav Book : HIJAB karya Aida Adia

 
Rating : ★★★★★!
Tempoh baca untuk habiskan novel : 2 hari!
One word to describe this novel : GEMPAKKKK!


Assalammualaikum semua! Okey, harini Nisha nak buat short entry dengan review novel HIJAB by Aida Adia. First, Nisha pasti yang korang semua tahu nisha memang gilakan cerita seram . Lagi-lagi novel seram. Haa, hampir nak penuh dah almari tu dengan novel seram. Dari Blinks, Fixi dan banyak lagi! Semuanya tersusun kemas. Balik semula, Nisha taknak spoil korang so Nisha hanya akan cerita apa yang Nisha dapat dari novel ni.


  • Watak utama :

Annisa Faiha ,
Okey. Time Nisha baca part depan tu Nisha terus jatuh cinta dengan watak dia ni. Harap sangat-sangat boleh jumpa dia in real life sebab banyak benda akan berlaku dekat dia dalam bab-bab seterusnya. Semua tu buatkan dia lebih kuat. Jadi Nisha nak peluk dia ketat-ketat huhu. Dahtu dia ni jenis anak yang baik dan tidak menyusahkan ibu dan bapa dia.


  • Part paling best dalam novel :

Time Annisa kena culik dalam alam bunian. Time tu rasa macam,


PERGHHH MACAM NI RUPANYA.
WAIT.. SO???
ER..... JAP.. JADINYA DIA NI.... 

Haaa see. Banyak juga plot novel yang telah di twist oleh penulis bagi readers rasa OMAIGOD OMAIGOD haha


  • Part paling annoying/tak syok dalam novel :

Time part si jahat tu muncul. Ya Allah.. kalau boleh macam nak gigit gigit je dia tu! Nisha taknak cerita sangat pasal dia ni sebab Nisha nak korang rasa sendiri macam mana rasanya bila jumpa orang tu huhu


  • Pengajaran :

Pada awalnya, Nisha ingat yang novel ni hanya akan tertumpu pada kes 'hijab' je. Tapi... sebaliknya ada lagi banyak isi-isi tersirat terkandung dalam novel ni. Semuanya berkait rapat dengan Hijab. Ibarat macam HIJAB ni ialah main poin dia la. Huraian2 dia semuanya menjelaskan lagi pasal HIJAB ni dengan kehadiran peristiwa dan adegan yang berlaku dalam novel ni. Haa gitu.

Moral of the story, Nisha dah taknak rasa nak buka hijab lagi. Sumpah seram wooo. Lagi-lagi lepas dapat tahu apa yang dilihat oleh Annisa ni. Bukan tu ja. segala rahsia kita boleh tahu. Nisha memang tak bersedia nak tahu semua rahsia tu dengan terbukanya hijab Nisha nanti. huhu

Tapi serius ah.. Nisha tabik gila dekat orang luar sana yang boleh memanfaatkan kelebihan ni dengan sebaik mungkin. Macam tolong orang.

Nisha pun ada sorang member ni dah terbuka hijab. Nisha ada tanya dia, "should I buka hijab?" Korang nak tahu dia kata apa?


Tak payah. Nanti kau jadi trauma. Pastu terus gila.
Ibu Nisha pulak kata,


Tak perlu. Ustaz-ustaz yang hebat lawan dengan 'benda-benda' tu semua pun demam lepas berlawan, inikan kamu yang takda basic nak hadap 'dorang'..
Ustazah Nisha pulak,


Buat apa nak buka hijab? 'Dorang' semua tu bukannya comel. kalau comel tu lainlah cerita.

hehehe


  • Others :

Novel ni ada sertakan beberapa ayat yang boleh diamalkan untuk lindung diri daripada Sihir dan perkara-perkara yang tidak diingini berlaku. Nisha sendiri rasa benda ni actually sangat berguna sebab kita, readers pun boleh amalkan ayat-ayat tu. Bukan tu je, kita boleh share dengan orang-orang sekeliling yang tersayang.



Antara review lain yang Nisha dapat dari laman goodreads :



So yeah, that's all! Nisha harap korang dapat beli buku ni sebab guarantee best! Kepada yang dah baca, cer komen sikit kat bawah apa yang korang rasa best dalam novel ni. Tapi ingat! Jangan sampaikan spoil orang pulak!! hehe

Harap entry kali ni berguna. Selamat malam semua ^__^



Tuesday, 29 August 2017

Tips Blogwalking 2017 | Newbie & Otai

Assalammualaikum, okey. Harini Nisha nak sambung share tips macam mana nak blogwalking. Sejujurnya entry ni dedicated untuk para newbie. Tapi takpalah. Kepada blogger otai yang masih berbisa tu nak baca pun bolehh. boleh bah kalau kau ^_- Okey. Soalan yang paling femes pasal BW ni ialah,

Apa itu BW? Kereta ke? Orang datang blog aku asyik komen kata BW . Apa eh tu? :O


BW tu ialah singkatan kepada Blogwalking. Blogwalking adalah aktiviti blogger berkunjung ke blog-blog lain. -www.bloggerlelaki.com

Aktiviti ni hanya berlaku bila para blogger ada masa yang terluang dan nak cari blog baru yang comey2 belaka hihi. To be honestlah. BW ni nampak je senang tapi susah sebenarnya. Satu, internet kena laju. Dua, kita akan rasa penat dan letih. Tiga, banyak masa akan digunakan. Itu sebab Nisha kata, aktiviti ni hanya akan dibuat oleh para bloggers bila dorang tgh free. ((;


  • Antara tujuan BW pulak ialah,


  1. Promosi blog kita kepada blogger lain.
  2. Salah satu cara untuk dapatkan backlink.
  3. Mengenali dan mengeratkan hubungan sesama blogger.
  4. Baca dan menambah ilmu pengetahuan baru daripada rakan blogger yang lain.

(via www.bloggerlelaki.com)

Ada rasa excited tak nak BW sekarang ni? Hehe Jom kita tengok tips macam mana nak BW!


  • Melalui Komen dan Tinggalkan komen
First, korang kenalah komen entri terbaru blog tu. TAPI! kenalah baca dahulu. Lepas baca barulah komen. Komen pun, korang kena mulakan dengan perkara yg ada kena mengena dgn entry dorang tu. Pastu, baru lah mention korang BW ke situ. 100% ini akan berkesan sebab ni akan buatkan tuan blog itu rasa gembira bila dapat tahu ada orang baca entry dia. Yang penting sekali, jangan spam sudah lah.. cer fikir sikit perasaan tuan blog.  haa mesti marah en? Kang tak pasal-pasal dia blacklist nama korang baru padan muka hahaha

# Another advice, kepada newbie sila pastikan buang word verification. mahu tak jenuh orang yang tengah rajin BW tetiba sampai ke blog korang yang ada word verification. hamek kau. Dahtu dia ni jenis yang tak putus asa nak cuba dan cuba jawab benda alah tu. Iyelaaa demi mengeratkan silaturrahim katanya.  last2 semua salah. terus tak jadi dia nak BW haha.




  • Shotbox atau Cbox
Kay, yang ni paling ramai orang suka buat. Sebab? Ringkas dan tersangatlah cepat. Taruk nama, link blog, text 'bw sini <3' tekan send. dah siap! senang en? Selalunya orang buat ni bila dah rasa malas nak komen dekat entry ATAU blog tu lama gila bapak nak loading haha. iyela. dah lah lama loading pastu bila nak tekan follow asyik tak dapat. Iklan pula duk asyik pop out. Jenuh orang tu nak tekan klik pangkah sana sini. Jadi. pandai2 lah korang kemas kini semula blog tu. DAN! Jangan lupa cek berat blog korang tu yaa. tengok berapa lama ambil masa untuk blog korang tu nak dipaparkan. Bukan apa, ini semua untuk memudahkan lagi orang nak BW ke blog korang.




  • Facebook Group Blogger
Nisha pasti ramai yang dah join group blogger dkt FB. So, Nisha cadangkan korang share atau ping link entry korang dekat situ. Bagi ramai lagi bloggers dapat tengok blog dan entry korang tu. Selain dapat naikkan trafik blog, korang dapat new commenters dan followers. Iyela.. imagine korang ada join 30 Group. Satu group ada beribu-ribu ahli. haaa cepat! amik calculator! Kira jangan tak kira! haha gurau2. Sekarang sudah paham?? Search ja dekat search bar facebook. konfem banyak group keluar punya ehehe




  • Bloglist
Bloglist ni actually salah satu tempat untuk kita BW ke blog org lain since kita dapat tengok new entry yang telah dipaparkan. Bila korang ke blog dorang... pergilah tengok bloglist dorang pulak. Dari situ kita boleh BW ke banyak blog dan berjumpa dengan ramai bloger lain yang awesome2 belaka , termasuklah saya hehe B)

# Another advice,


Jadilah pengomen tegar di blog-blog pilihan anda. Lebih bagus jika blog itu ada widgets top commentators. Sebab itu juga akan jadi cara untuk kita promosikan blog kita secara percuma di blog popular. -www.bloggerlelaki.com




  • Klik link blogger di bahagian komen entry
Singgah balas di blog blogger2 yang tinggalkan komen di blog kita. Atau, semasa membaca entry di blog lain, lihat juga di bahagian komen dan klik link2 blogger yang dah tinggalkan komen di entry yang sama.





  • Reading list
Ini ialah blog-blog yang kita dah follow. So, kita boleh tengok update mereka dari sini walaupun tak masukkan ke bloglist. Ni sesuai untuk kepada blogger otai since dorang dah banyak follow blog orang. ^__^ 





  • Segmen dan Giveaway
Kebanyakkan Segmen dan Giveaway akan sediakan senarai peserta. Jadi, dari situ korang boleh tengok satu per satu blog yang korang dah pergi dan belum pergi. Yang belum pergi lagi tu lah yang perlu korang kunjung. hehe Lepastu, buat balik macam yang kat atas tu. Komen/Chat . Okey? hehe

Baca jugak CARA PALING CEPAT BLOGWALKING





Haaa itu ja dari Nisha. Harap-harap soalan korang tu dah terjawab dengan apa yang Nisha kongsikan harini. Terima kasih kerana sudi membaca ya! InshaAllah Nisha akan buat Tips kedua pasal Blogwalking lagi. Entry tu Nisha akan dalami lagi dengan huraian2 lengkap. Ecehh macam KBAT pulak XD . Alright, bye semua!! Jaga diri cuti ni dan stay beautiful! *lambai tangan*

Yang Ikhlas,
NISHA


p.s. antara rujukan yang Nisha ambil ialah dari wacanaku2009.blogspot.my , www.bloggerlelaki.com , http://www.aeinnamusa.com/ dan maaf jika ada typo di mana-mana!

Monday, 28 August 2017

Info tentang Perfumes




Entry kali ni nak share sikit info pasal perfumes. Nak share sedikit tips sebelum korang rembat perfumes. Perfumes ni tak sama, ada pekat lekat dan ada kurang lekat pekat. Sebelum korang beli, try tengok kat kotak dia akan tulis Parfum, Eau de Parfum, Eau de Toilette, atau Eau de Cologne.

Sebenarnya keempat-empat kategori ini melambangkan kepekatan perfumes. Sedikit info yang Nisha translit dari info perfumes.



Parfum - Adalah perfumes berkepekatan tinggi. Sukar didapati kerana boleh menghakis kulit kerana kepekatannya. Mengandungi  15% sehingga 40% pati minyak. Digunakan untuk "membuat" perfumes. Harganya mahal dan keharuman paling kuat.

Eau de Parfum (EDP) - Adalah yang perfumes kepekatan kedua tertinggi dan juga kadang-kadang dikenali sebagai Parfum de toilette (PDT). Tahan lama sehingga 8 -12 jam, bergantung kepada pemakainya. Mengandungi  15% sehingga 20% pati minyak.

Eau de Toilette (EDT) - Kurang pekat. Mengandungi  5% sehingga 15% pati minyak. Haruman ringan. Tahan lama sehingga 4 -6 jam, bergantung kepada pemakainya. Sesuai untuk aktiviti harian.

Eau de Cologne (EDC)  - Kepekatan terendah. Biasanya mengandungi 5% dan ada mencapai 8% pati minyak. Sesuai untuk cuaca panas sebab bau tahan lama. Tahan lama sehingga 2 - 3 jam, bergantung kepada pemakainya.

Splash - Mengandungi  1% sehingga 3% pati minyak. Mungkin 30 minit atau 1 jam, bergantung kepada pemakainya.


Tapi kategori di atas hanya untuk original perfumes. Kalau yang cap ayam tu memangla bau cepat je hilangnya.




  • Tip dalam memilih perfume:


1) CUBA. Anda mestilah mencuba terlebih dahulu bauan dari perfume tersebut dalam masa sehari sebelum mengambil keputusan untuk membelinya. Kenapa? Wangian dari perfume biasanya berubah mengikut peredaran waktu. Baunya akan berbeza selepas disembur dan selepas 2-4 jam selepas itu.

2) JANGAN TIRU. Membeli perfume berdasarkan perfume yang digunakan oleh kawan anda adalah tidak digalakkan. Mungkin bauannya di badan kawan anda selesa dengan anda, tetapi tidak semestinya ianya serupa apabila dipakai oleh anda sendiri. Ini kerana kimia dalam badan tubuh setiap orang berbeza, dan ianya mempengaruhi wangian yang digunakan seseorang.

3) MINYAK. Wangian yang digunakan pada kulit berminyak akan tahan lebih lama berbanding digunakan pada kulit yang kering. Jadi orang yang berkulit kering perlu menyemburnya sebanyak 2 kali untuk ketahanan bau yang lebih lama.

4) DIET. Diet yang berubah secara dramatik juga akan mempengaruhi wangian yang digunakan dan ianya boleh berubah.

5) SERBUK KOPI. Apabila mencuba wangian di kaunter, hidu serbuk kopi yang disediakan untuk menghilangkan bau dari perfume sebelumnya, kerana kemungkinan ianya akan mempengaruhi wangian yang dicuba selepas itu.

6) HARGA. Belilah perfume dengan harga yang berpatutan dan tidak terlalu mahal.

7) MATAHARI. Jauhkan perfume dari sinaran matahari dan suhu yang panas, kerana ianya mampu mengubah bau yang terdapat pada perfume tersebut.


Image result for princess and a frog perfume tumblr gif
# Dari perkongsian sosial network.
(via cik farah)

Sunday, 27 August 2017

Blog berhabuk woii!


Assalammualaikum semua! Ya Allah, Nisha minta maaf sangat-sangat sebab dah tak aktif sangat dalam dunia blogging. T3T Rasa macam ketinggalan juga tengok timeline semua blogger lain asyik update memanjang. Ini pun Nisha ada masa untuk online sekejap sebab cuti seminggu. Nasiblah takda kerja khusus since semuanya dah siap hari tu. (ICT, Prinsip perkaunan, Matematik tambahan) Yeah... Tiga!! Alhamdulillah juga sebab semua sempat disiapkan sebelum tarikh tamat nak kena hantar.


Haa pasal Trial SPM pulak. Yesh guyshhh Nisha sedang menghadapi Trial! Ya Allah.. kemain struggle kau nak kena buka balik buku f4. Baca, Hafal, Tulis, Latihan. Itu je lah yang Nisha dok buat. Tapi kadang-kadang ke laut juga. XD Iyalah.. Takkan nak fokus kat buku 24 jam je kan. Naik juling mata ni karang. @_@ Kita mestilah ada buat benda lain. Macam Nisha, Nisha akan tengok youtube, layan lagu jiwang atau kpop, atau tengok tv yang ada movie-movie best tu. Haaa dahtu baru sambung balik baca buku. Kalau dah tak boleh nak masuk sangat, Nisha pi makan apa-apa bagi ada mood belajar balik.

 


Nisha kembali malam ni ingatkan nak edit semua. Nak ubah header bagai . Kononnya tema kalini ala-ala macam LaurDIY gitu. Tapi last-last edit sikit ja. huhu Banyak gambar dia kat instagram catik-cantik. Jadi Nisha guna gambar dia as some of the photos in this blog. Credit goes to her okay! hehe Nisha suka sangat tengok video dia. Warna warni, orangnya pun peramah and comel.  Kadang-kadang banyak mulut jugak dia tu ehehe. Sapa-sapa yang nak follow dia, cer stalk dia dekat Youtube , Instagram dan Twitter. BONUS! Dia pun sama macam Nisha, Leo! hoho Nak diikutkan, Nisha ni kadang-kadang talkactive jugak. Mungkin #TeamLeo ni memang banyak mulut kot lol



Selain daripada tu, Nisha nak kongsi dengan korang lagu kegemaran Nisha buat masa ni. Memang lagu ni duk asyik ulang dalam kepala Nisha dari hari first lagu ni direleasekan. Korang kenal Asad Motawh? Alaaa yang mamat hencem tu! Hihi Well, memang betul en dia tu handsome HAHAHA Dahlah hensem.. pandai nyanyi pulak tu.. aigooo.. *emoji mata love* eh eh sempat pulak fangirling aku ni =.='' errrr sambung balik, yup guys. Lagu dia lah yang Nisha tengah gilakan <3 fyi , it's his first song tauu and tajuknya Senyum.

Here :



Bila Nisha rasa sedih or stress, memang confirm lagu ni akan naikkan mood Nisha to be more ceria. So, jangan lupa dengar tau! ((;

Alright, that's all kot. Nak dekat setengah jam jugaklah Nisha taip entry kali ni *waduh! Jari jemariku!* Its okay. ni semua untuk korang juga. ^_-  So, Goodnight semua! And Happy Eid Adha!! Jangan makan banyak-banyak tauuu nanti badan naik huhu Nisha pun sekaranng ni tengah diet T__T

Image result for waving gif
Yang ikhlas,
Nisha.
Penulis blog poyo HBJ *lol*