Facebook

sebab orang malas nak join giveaway / segmen

Nisha | 01:28:00 | 4Comments |
*Gambar hiasan*
 ok,,ini berdasarkan pengalaman Nisha sepanjang join segmen & GA yang ada dalam blog..memang tak lepas pandang kalau nampak contestterbaru yg dianjurkan oleyh para blogger. .sentiasa mmberi sokongan. .mana tahu kalau-kalau ada rezeki  nak menang kn..
nk tahu sebab apa sejak akhir-akhir nieyh Nisha jadi pemalas cikit nk join semua contest yang ada..nampak segmen baru..fikir banyak kali nak join..
  • syarat banyak
Nisha faham kalau syarat banyak mesti hadiah pown banyakkan.tapi penganjur bleyh tetapkan syarat . .setakat follow blog dan like fanpage dah la,nieyh termasuk sekali twitter , klik iklan berbagai ,nak kena share gambar-gambar pulak,padahal sponser hadiah hanya barangan blog saja.kalau dua tiga orang sponser aje boleyh lha terima,,nieyh kalau 10 sponser ,,alamak,,,jenuh nak ikut semua..alhamdulillah setakat Nisha join contest dalam blog 98% dikatakan mengikut syarat,,
  • kena buat entri
kena buat entri pasal contest tue ? yeah itu tak salah kan..mungkin semua orang boleyh ikut..sekali gus kita dapat promote contest rakan-rakan blogger..
  • tag kepada kawan-kawan
tag kepada kawan-kawan,,kebanyakkan yang Nisha tengok ,,,selalunya bnyak ada pada segmen .kena tag beberapa orang yg penganjur nak,, perlu ka nak tag semua tue ? lepas tue nak kena inform pada blogger yang kita tag,,sama ada diorang nk join itu terpulang lha kan,tapi berbaloi ke kita tag kat diorang ? sama-sama lha fikir.. :)
  • top refferal
kebanyakkan top refferal nieyh dalam giveaway,,mungkin hanya blogger-blogger yang tertentu boleyh dapat top refferal.selama Nisha join contest kalau ada top refferal jew,,macam dah dapat agk sape pemenangnya.99% kebanyakkan orang yang sama jew.Nisha pernah promote satu GA tue,,boleyh dikatakan tiap-tiap hari ,banner GA pown tampal kat blog,,mudah-mudahan boleyh lha dapat top refferal..tapi hampeh jew..sejak-sejak tue sudah malas nak promote berbagai lagi..
  • senarai peserta
kalau peserta-peserta dah join,mesti penganjur akan keluarkan senarai peserta mengikut susunan link blog kan,,so Nisha begitu alert taw kalau senarai peserta dikeluarkan ,,Nishaakan check,,kadang-kadang tue pernah jugak link blog Nisha x tersenarai ,padahal Nisha join ,so Nisha inform yg link blog Nisha  xada,,alhamdulillah diorang check2 dan masukkan,bagus lha mcm tue,,kadang-kadang Nisha tengok,dalam senarai peserta tue sampai ada double link, ,ada Nisha inform kat dorang cakap kenapa ada dua tiga blog double link.harap diperbetulkan,sampai masa umumkan pemenang try check lgi ,,still double link,,so mohon alert tntg senarai peserta tmbh2 contest yg terlalu banyak peserta join.
  • hadiah yang ditawarkan
ini khas untuk sponser-sponser lha kn..kalau nk jadi sponser dalam satu contest first fikir lha dulu,,sama ada betul-betul ke nak sponser banda tue ,contohnya , jam,baju dan lain-lain lagi.takut nanti tiba masa pemenang tuntut hadiah korang x mampu nak bagi.
  • sikap sponser
to sponser-sponser mohon berlaku jujur lha,pengalaman Nisha banyak sangat tertipu dengan blogger, dah tuntut hadiah tapi sponser still diam no feedback,egghh,,bengang kalau sponser cenggini,pernah Nisha menang mysteri gift join satu GA nieyh,dh pm detail kat sponser, sampai sekarang sponser tue diam aje,hello, ,kalau nak sponser tue biar lha betul-betul ,jangan main-main,,geram betul ,,dahah menang tapi hadiah still x dapat,,menang ke dipanggil tue ?
  • contest dibatalkan
contest dibatalkan sebab x cukup peserta, target peserta tinggi pulak tue,dh tue syarat berbagai lagi,kadang-kadang kesian pada orang yg dah join,lepastu dibatalkan ,padahal tarikh tamat lambat lagi,at least kalau nak batal pown bagi tempoh dua hari sebelum tarikh tamat baru lha nak  dibatalkan,ini tak,,baru berapa hari , dh nak dibatal,baik tak payah buat, , so,,korang kena lha rajin promote contest yg korang buat tue,,
  • hanya mahu follower ramai
ok,ini satu hal lagi. . bengang dengan sikap sesetengah blogger nieyh. . mohon blogger-blogger yg buat contest,kalau dh tiba tarikh nk inform pemenang,,tolong lha jangan hilangkan diri,,penat-penat kowt join,,tgk bila dah tiba masa umumkan pemenang si penganjur contest hilangkan diri,,Nisha pasti kes nieyh bukan Nisha  sorang aje,tapi blogger lain pown mrh jugak kowt.actually ada sorang blogger nieyh,,anjurkan satu GA,,hadiah yg paling awesome tedy bear,syarat yg dia kenakan mcm GA lain pulak,,tpi memeningkan jugak,kena buat banner kesukaan dia,kna buat banner untuk teddy bear,huh,,mcm2 perangai.alih-alih bila tanya pasal pemenang dia cakap pemenang diumumkan secara personal.haishh..lebih baik kau buat GA secara personal,,senangkan..padahal mahukan follower yang banyak,,tpi hadiah entah kenama..jangan hanya menanam tebu dibibir saja
  • entri kreatif
mengenai entri kreatif pulak,,contohnya entri kreatif pasal apa nak baju ke ape-ape ke,,entri kreatif pasal bufday ke kan..mohon si penganjur tolong lha check satu persatu entri,,supaya betul-betul kreatif,kalau 200 peserta yang join maka 200 peserta jugak lha kena terjah entri diorang,,jangan hanya dah terjah 5 org dah jumpa entri kreatif.jgn brsikap mcm tue yea..mohon check bgi hbis mana tahu ada lgi yg lebih kreatif,

so,,apa yang Nisha ceritakan berdasarkan pengalaman Nisha selama join contest dalam blog...selepas nieyh tak nak join sangat contest,,hanya contest yang terpilih Nisha akan join.kalau join dapat hadiah tapi sponser buat x tahu jew buat penat aje join,,xmenang pown x apa kalau macam tue

kredit to : Mrs Y

4 comments:

cik yaya said...

betul tu nisha..
dulu pun kak yaya rajin join segmen n ga..tapi akhir2 ni kurang rajin la..
banyak sangat yang nak buat segmen dan banyak sangat syaratnya..
tapi akak rajinkan la jugak join satu dua nanti orang kata ape pulak kan..
tapi itulah masalah yang berleluasa (mcm kritikal sgt je)
kene follow twitter la, instagram la..poning-poning kopalo den ni oi..

heirizalieyana said...

copy paste entri yana,,tQ sbb letak credit :)

http://cyanxkamo.blogspot.com/2013/04/sebab-orang-malas-nak-join-giveaway.html

Soldier of Allah said...

as salam , blogwalking jom join segmen ni first segmen :)

http://cokielatmaness.blogspot.com/2013/04/segmen-i-love-you-mom.html

◕ D Y S H A S A H H I R ◕ said...

heheh betul tu.. insyallah akan jadi penganjur yg berhemah

© Copyright 2013 | ALL Right Reserved to Owner. Design With Love by Nurrul.