Facebook

Antara kesalah blogger

Nisha | 00:17:00 | 6Comments |

Assalamualaikum, and hi. well today aku nak buat isu panas sikitt. Ni antara kesalahan-kesalahan korang mengedit blog yang boleh buat orang tak suka termasuk la aku. Before that, minta maaf kalau ada terkasar bahasa atau yang terasa. Yela, benda ni lahir dari hati yang ikhlas penulis di sini. Sebagai renungan bersama, dan fikir-fikirkan la. Kekadang benda ni tak terucap dek blogger yang lain.

 'Disable right click' 

Ni yang paling penting. Yela, mesti banyak widget-widget korang yang 'berharga' dan taknak dikongsi. Tapi apa gunanya letak bende tu? Kalau dah taknak dicopy atau dicuri, simpan je la bende tu. Sesetengah blogger ( macam aku ni ) yang tengah cari tuto then terjumpa korang punya. Bila nak right click to copy je, keluar la alert-alert mesej. Menyusahkan tauuuk!

'Disable highlight'

 Kalau dah macam ni macam mana nak ikut tuto korang yang sememangnya banyak code untuk dicopy? Sebagai contoh, korang bagi satu link. Link yang tak berlink. Means macam kena highlight + copy. Macam manaaaa nk click link tu?

Lagu yang rock!

 Ni yang paling benci ni. Sometimes bila kita blogwalking, mesti buka banyak-banyak blog right ? Then tetiba terbuka blog yang lagu ntah papa. Button pause pon ntah ke mana hilangnya. ( tu pon kalau dah terbentang depan mata ) Apa yg korang nak buad ? For sure, lebih baik guna lagu yang tenang. Bila orang masok, takda la berserabut.

Blog effect

 Means macam falling object, cursor bubble or something like that. Tak salah letak bende tu. Cuma jangan la melebih. Dah ada falling 'big object', ada lagi cursor bubble.

Button penting yang menyorok

Sometimes bila nak blog kemas, itu ini nak sorok. Contohnya button follow, button pause music. Hati tengah berbunga-bunga nak follow, tengok-tengok widget follow takda. Okay byebye.

Lembab & berat 

Actually ni tanpa kesedaran kita. So rajin-rajin la timbang blog korang ye. Buang la widgets yang tak guna tu. huhu ~ Tu je kot. hehe. Janganlah terasa dan merasa. Aku just nak share ketidakpuasan hati ni je. Renung-renung kan laa ..

p/s: Kredit entry tu >YOU<

6 comments:

Meera Ishak said...

meera pun sometimes geram jugak bila tak bole nak copy (disable right click) hmm. tp kalau nak jugak copy untuk ayat atau tulisan dlm entri awak boleh highlight ayat tu then tekan "ctrl+c" lepas tu mcm biasa pastekan dekat tempat yg awak nak. tp kalau dye letak disable highlight susah lah. memang tak boleh buat ape :) sekadar kongsi tips je dekat sini.

Rezatul Akma said...

kalau tengah blogwalking tiba-tiba keluar lagu rock ,kadang-kadang terus tekan X sebab terkejut .hehe .di nasihatkan kalau na BW ,slowkan dulu sound tak pon silent kan je terus . :D

Engku Muzahadin said...

Singgah sini dan baca pendapat kamu` ;)

Nisha Nisrina said...

@Meera Ishak = oo.. ok thanks for sharing ^_^
@Rezatul Akma = ok .. hehehe.. selalu sangat buat macam tu ><
@Engku Muzahadin = Ok. Thank you :)

Soldier Of Allah said...

saya sangat benci kalau blog ada lagu dan effect besar gedabak , okbye

Nisha Nisrina said...

@Soldier Of Allah : hmm .. ok ..

© Copyright 2013 | ALL Right Reserved to Owner. Design With Love by Nurrul.